Uszkodzona biblioteka Windows Media Player


(eo1975) #1

Używałem programu Splash Lite do odtwarzania filmów od dłuższego czasu. Kilka dni temu stało się coś takiego, że podczas odtwarzania mam dźwięk, ale obrazu nie. Widać tylko obraz kontrolny programu. W Windows Media Player nie odtwarza w ogóle i jest komunikat: "

Program Windows Media Player nie może odtworzyć pliku. Odtwarzacz może nie obsługiwać tego typu pliku lub kodera-dekodera użytego do skompresowania pliku."

Jest to o tyle dziwne, że kilka chwil wcześniej odtwarzałem wszystko w Splash Lite i WMP bez problemów. Ale z listy programów odinstalowałem kilka rzeczy, które pojawiły się ostatnio. Visual Studio Redistibutables z jakimiś numerami. Myślałem, że mogę to usunąć. Nie wiem czy to może być przyczyna. Zainstalowanie Visual Studio Redistibutables z numerem 2015 nie pomogło. Instalacja pakietu kodeków nie pomogła.

Jak włączyłem narzędzie do rozwiązywania problemów to się okazało, że mam uszkodzoną bibliotekę multimedialną. Ciekawa rzecz jest taka, że jak  spróbowałem odtworzyć plik wideo znajdujący się nie w bibliotece lecz na partycji C to zarówno program SplashLite jak i Windows Media Player poradziły sobie bez problemu. Czyli chyba nie chodzi o kodeki tylko o uszkodzoną bibliotekę.

Jak ją naprawić? Tak się zastanawiam czy nie zrobić odświeżania systemu, bo pomysłów już brak.


(Kazdan63) #2

WMP 12 x? ?  Rozszerzenie pliku , kodek ? (Media Info)


(eo1975) #3

Nie wiem jak sprawdzić czy to WMP 12. A większość plików mam w formacie MP4. Co do kodeka to nie wiem, o co chodzi.


(Kazdan63) #4

System ?


(eo1975) #5

8.1 Pro


(Kazdan63) #6

WMP 12 32/64 -bit (systemowy dekoder MSMPEG2VDEC.DLL obsługuje : MPEG-2 , H.264 , VC-1)

WIN+R

REGEDIT.exe

[HKEY_CLASSES_ROOT\MEDIA TYPE\EXTENSIONS.mp4]

[HKEY_CLASSES_ROOT\WOW6432NODE\MEDIA TYPE\EXTENSIONS.mp4]

? = Splitter (klucz CLSID)

Można to też zobaczyć za pomocą   CODEC TWEAK TOOL 6.02 .


(eo1975) #7

Czy mogę prosić o bardziej przystępne przedstawienie tematu? Bo nie bardzo rozumiem, co mam zrobić.


(Atis) #8

KLIK

 


(eo1975) #9

Dzięki, ale to nie pomogło. Dzisiaj robiłem odświeżanie systemu i też nic to nie dało. Może skutek przyniesie odinstalowanie WMP?

wmp.thumb.PNG.bdea71097d94002e27aebecdb7

Jak próbuję wykasować WMP to pokazuje mi się ramka powyżej.


(Atis) #10

(eo1975) #11

Tak właśnie zrobiłem. Bez efektów. Ale później skasowałem WMP za pomocą programu Unlocker, czego chyba robić nie powinienem. Jednak uratowałem się uaktualnieniem do Windows 10. Teraz wszystko śmiga aż miło :slight_smile: Więc temat do zamknięcia.