Uszkodzona karta dźwiękowa, czy konflikt urządzeń?

Witam…

Ostatnio, gdy uruchomiłem pewien dźwięk ( nie ma zanczenia ) to głośniki podłączone do mojego laptopa zaczęły szumieć; chrapać, jednak to szybko mineło.

Gdy je odłączyłem, sprawdzałem, czy problem występuje z wbudowanymi głośnikami… to samo. Nie zrozumcie mnie źle… To było chwilowe niedomaganie. Po ponownym uruchomieniu dźwięku byłu już dobrze, jednak zauważyłem, że teraz dźwięk ( np.muzyka z Winampa ) jest jakiś taki ostry, przeszywający… po krótkim czasie zaczynają boleć mnie uszy i głowa. Nie jestem pewny, ale jak odłączam kamerę internetową od laptopa to wszystko wydaje się być w porządku ( ostatnio kupiłem). Może to konflikt urządzeń…

Karta dźwiękowa : Realtek HD Audio ALC268 ( już próbowałem ponownego wygrywania najnowszych sterowników) - zintegrowana.

Może się , uszkodziła, ?

Jakieś pomysły ? I oczywiście dziękuję z góry za pomoc ( niech wam będzie ).

P.S. Pozdrowienia dla Agatona.

Może być konflikt urządzeń albo nieodpowiednie sterowniki do kamerki / może znajdziesz inne odpowiednie /.

Kilka pytań :

1. Jaki masz system ?

2. Jaki laptop ?

3. Sprawdzałeś na innych odtwarzaczach czy wyłącznie na Winampie ?

4. Z jakiego komunikatora korzystasz / kamerka / ?

5. Jaką masz zainstalowaną wersję sterowników do karty dżwiękowej ?

6. Jakie masz kodeki ?

• wszystko ma znaczenie…

-Windows XP Home Edition PL ( SP3 PL).

-Odtwarzacz nie ma znaczenia ( nawet przy braku muzyki występują te ,dolegliwości,).

-Laptop Fujitsu Siemens V5535.

-Kamera internetowa Logitech QuickCam Pro 9000 ( najnowsze sterowniki ze strony Logitecha), obecnie korzystam ze: Skype, Tlen.pl, Gadu-Gadu, ICQ, Windows Live Messenger, Pico Phone, ooVoo.

-Karta dźwiękowa ( najnowsze sterowniki ze strony Realteka ).

-Jedyna paczka z kodekami jaką instalowałem to XP Codec Pack ( najnowsza wersja ).

Masz, co chciałeś.

• nie wszystko mam co chciałem ale mogę przekazać pewne wskazówki :
  1. Windows XP Home Edition - więcej problemów z głosem niż w Windows XP Professional.

2. Odtwarzacz ma znaczenie i może powodować problemy.

Proponuję sprawdzić na AIMP-ie :

http://dobreprogramy.pl/index.php?dz=2& … &AIMP+2.11

najnowsza wersja beta / lepsza /:

http://www.programosy.pl/program,aimp.html

Temat :

viewtopic.php?f=6&t=242470

1. Masz 6 komunikatorów - stanowczo za dużo.

Może podałeś również te które są w jednym to będzie 4 - moim zdaniem również za dużo ale to jest Twoja sprawa.

1. To że sterowniki do karty dżwiękowej i kamerki są najnowsze nie świadczy że są najlepsze.

Najnowsze sterowniki Realteka to R1.94 :

http://www.sterowniki.net.pl/koment.php?k=8320

1. Polecam inne kodeki tj. K-Lite Codec Pack Full + Real Alternative lub FFDShow + Real Alternative

opisane w tym temacie : viewtopic.php?f=2&t=242429

Odnośnie instalacji każdych sterowników to kolejność zawsze jest taka :

1. Sterowniki do chipsetu płyty głównej.

2. Sterowniki do karty dżwiękowej lub graficznej.

3. Aktualizacja/instalacja bibliotek DirectX 9.0 c.

Do karty dżwiękowej Realteka potrzebna jest jeszcze instalacja poprawki KB888111 inaczej UAA.

Tematy :

viewtopic.php?f=19&t=242661

viewtopic.php?f=19&t=230120

Powodzenia. :slight_smile:

Niczym mnie nie zadziwiłeś, ale dziękuję za Twój czas.

Ma ktoś inne pomysły ?