Uszkodzona karta graficzna Geforce 7300 GT

Witam. Pojawił sie ostatnio na moim stacjonarnym pc problem. Wygląda na to ze nawaliła karta graficzna geforce 7300 gt 256 MB. Objawy restarty pc w różnych momentach najczęściej zaraz po ekranie logowania windows xp czy jak już załaduje windowsa. Na ekranie logowania windowsa widoczne też są pionowe pasy i kropki w kolorze niebieskim, podczas używania peceta na kursorze myszki też widać ślad tych linii a jak zawieszał mi system to linie te byly tez widoczne na całym oknie przeglądarki. Na początku jak za pierwszym razem uruchomiłem w awaryjnym trybie to pamiętał rozdzielczość później już nie.

Do tego widzę ze karta już po kilku minutach pracy bardzo mocno sie nagrzewa

Mam pytanie o wybór nowej karty czy mogę kupić np. 7300 gt 512 MB bez zmiany zasilacza ?

czy może polecicie jakąś inna karte lepszą od tej i żeby najlepiej nie trzeba było nowego zasilacza

No to podaj chociaż jaki masz ten zasilacz - producent, model, ile Wat - skoro to ma być dostosowane pod ten zasilacz.

jakiś rok temu miałem zasilacz Euro Case ATX-400 JSP 400W

znajomy informatyk wymieniał mi go na A Open ATX 300 TNF 300 W

może dlatego karta nie wytrzymała ?

karte musze wybrać pod drugi zasilacz

Żaden z nich się nie nadaje. Zmień to chociaż na jakiegoś fortrona 350W

Ten Forton byłby lepszy niż mój stary pierwszy zasilacz 400 W ?

Może z powrotem wróciłbym do starego zasilacza bo cały czas go mam tylko troche w kurzu na nim jest bo chodził 4 lata

czy lepiej kupić tego fortona i do niego nowa karte graficzną ?

Jeśli fortona to do niego na jaką karte graficzna moge sobie pozwolić (możliwie jak najlepszą)

Zdecydowanie lepszy niż te dwa które masz. Jaką masz resztę sprzętu i jaki budżet?

Reszta jest na poziomie starej karty czyli Pentium 4 3,07 GHz, 2GB RAM Kingston 533 Mhz

Ile chciałbym wydać to trudno powiedzieć załóżmy że kupiłbym ten zasilacz o którym mówisz + jak najlepszą kartę która poszłaby na takim zasilaczu :wink:

do tego komputera to 5670 mozna sie pokusic (nowa) jezeli nie chcesz wydawac kasy to 4650 uzywke jakas ;>

Dodane 04.10.2011 (Wt) 18:13

aha chodzi mi o radeony.

oba te radeony mogę tylko użyć pod warunkiem wymiany zasilacza?

4650 ma 1 GB pamięci DDR2 a czytam ze lepiej jest kupić karte z 512 MB DDR3

czy do mojego pc moge zastosować karte DDR3 ?

5670 ma GDDR5 wejdzie to na mój komputer ?

tak wejdzie. to pamiec procesora graficznego a nie ktora uzywa procesor glowny w toim przypadku pentium.

Nie byłbym wcale taki pewien. AOpen to notoryczny rebrander sprzętu produkcji FSP Group. Jest wielce prawdopodobne, że obecna zasilka pytającego to właśnie Fortron. Tyle, że model o mocy 300 W.

Do pytającego: sprawdź na naklejce zasilacza czy nie ma tam wzmianki o “FSP Group”. Jeśli tak to masz całkiem porządny sprzęt. Jeśli dodatkowo jest to ATX 2.x (a nie stary ATX 1.x) możliwości bezpiecznego doboru karty graficznej gwałtownie rosną. Wtedy nawet coś w okolicach nominalnych 100 W TDP nie powinno raczej stanowić problemu np. GF9600GT.

Aha, powrotu do Euro-Case raczej nie rozważaj. Na 99 % to badziew słabszy od markowego sprzętu 300 W.

Niestety nie ma wzmianki o FSP Group :frowning:

przeciez TNF to Fortron, kiedys FSP mial taka serie, jednakze nie moge znalesc jaki to ma amperanz na liniach… wez wrzuc fotke tabliczki z zasilacza tzn. ta naklejke co tam jest z producentem itp

http://imageshack.us/photo/my-images/64/img0432vy.jpg/

Sądząc po naklejce znamionowej to na 99% Fortron. Na dodatek z tych nowszych, zgodnych z ATX 2.x (dwie linie 12 V, słabsze 3,3 V + 5 V). Gościu który Ci go zamontował wiedzial co robi. Jak już pisałem, w tej sytuacji nawet karta pokroju GF9600GT nie stanowi problemu. Ten zasilacz spokojnie wytrzyma tyle ile ma napisane na naklejce, prawdopodobnie nawet nieco więcej.

9600GT bym odpuscil… Jezeli masz kase to zakup sobie 5770, 6770

za ten zasilacz dałem 80 zł wiec chyba nie powinien być zły :wink:

Chyba kupie Radeona HD 5770 tylko mam problem z wejściem do takiej karty. Stary kabel od monitora pasujący do 7300 GT z tego co widze nie pasuje do tego radeona. Czy potrzebuje jakiegoś nowego kabla ?

nie, wystarczy ci przejsciowka DVI-VGA, zapewne takowa dostaniesz w zestawie :slight_smile:

z tego co widzę to kartę Radeon HD 5770 ciężko jest kupić nową w wersji 512 MB wszędzie tylko z 1GB chłodzenie pasywne i używane

6770 też wszędzie po 1GB, opłaca sie kupować taką karte do mojego pc ?

nie bedzie sie ona u mnie marnować czy bedzie jakaś poprawa grając np w pro evo 2012 ?

widze też ze 6770 wymaga zasilacza 450 W czy mój da rade ?

a Nvidia jakie ma odpowiedniki kart poziomu Radeona 5770 i 6770 ?

wymagania dotyczace zasilacza sa wysoko przesadzone, tutaj jeszcze sie wlicza jaki jest procesor itp itd, twoj spokojnie da rade poniewaz ten Radeon jest energooszczedny.

Co do EVO 2012, poczujesz roznice, jednakze wieksza poczulbys gdybys wymienil procesor na Core 2 Duo, wariant budzetowy np. E5200, lub E2180, w zaleznosci czy twoja plyta temu podola, jednakze gdybys chcial OC robic to licz sie z tym ze bedziesz musial kupic nowy zasilacz bo ten no niestety ale nie zdola raczej podolac tego, jednak w stock da rade.