Witam. Pojawił sie ostatnio na moim stacjonarnym pc problem. Wygląda na to ze nawaliła karta graficzna geforce 7300 gt 256 MB. Objawy restarty pc w różnych momentach najczęściej zaraz po ekranie logowania windows xp czy jak już załaduje windowsa. Na ekranie logowania windowsa widoczne też są pionowe pasy i kropki w kolorze niebieskim, podczas używania peceta na kursorze myszki też widać ślad tych linii a jak zawieszał mi system to linie te byly tez widoczne na całym oknie przeglądarki. Na początku jak za pierwszym razem uruchomiłem w awaryjnym trybie to pamiętał rozdzielczość później już nie.
Do tego widzę ze karta już po kilku minutach pracy bardzo mocno sie nagrzewa
Mam pytanie o wybór nowej karty czy mogę kupić np. 7300 gt 512 MB bez zmiany zasilacza ?
czy może polecicie jakąś inna karte lepszą od tej i żeby najlepiej nie trzeba było nowego zasilacza
Nie byłbym wcale taki pewien. AOpen to notoryczny rebrander sprzętu produkcji FSP Group. Jest wielce prawdopodobne, że obecna zasilka pytającego to właśnie Fortron. Tyle, że model o mocy 300 W.
Do pytającego: sprawdź na naklejce zasilacza czy nie ma tam wzmianki o “FSP Group”. Jeśli tak to masz całkiem porządny sprzęt. Jeśli dodatkowo jest to ATX 2.x (a nie stary ATX 1.x) możliwości bezpiecznego doboru karty graficznej gwałtownie rosną. Wtedy nawet coś w okolicach nominalnych 100 W TDP nie powinno raczej stanowić problemu np. GF9600GT.
Aha, powrotu do Euro-Case raczej nie rozważaj. Na 99 % to badziew słabszy od markowego sprzętu 300 W.
przeciez TNF to Fortron, kiedys FSP mial taka serie, jednakze nie moge znalesc jaki to ma amperanz na liniach… wez wrzuc fotke tabliczki z zasilacza tzn. ta naklejke co tam jest z producentem itp
Sądząc po naklejce znamionowej to na 99% Fortron. Na dodatek z tych nowszych, zgodnych z ATX 2.x (dwie linie 12 V, słabsze 3,3 V + 5 V). Gościu który Ci go zamontował wiedzial co robi. Jak już pisałem, w tej sytuacji nawet karta pokroju GF9600GT nie stanowi problemu. Ten zasilacz spokojnie wytrzyma tyle ile ma napisane na naklejce, prawdopodobnie nawet nieco więcej.
za ten zasilacz dałem 80 zł wiec chyba nie powinien być zły
Chyba kupie Radeona HD 5770 tylko mam problem z wejściem do takiej karty. Stary kabel od monitora pasujący do 7300 GT z tego co widze nie pasuje do tego radeona. Czy potrzebuje jakiegoś nowego kabla ?
wymagania dotyczace zasilacza sa wysoko przesadzone, tutaj jeszcze sie wlicza jaki jest procesor itp itd, twoj spokojnie da rade poniewaz ten Radeon jest energooszczedny.
Co do EVO 2012, poczujesz roznice, jednakze wieksza poczulbys gdybys wymienil procesor na Core 2 Duo, wariant budzetowy np. E5200, lub E2180, w zaleznosci czy twoja plyta temu podola, jednakze gdybys chcial OC robic to licz sie z tym ze bedziesz musial kupic nowy zasilacz bo ten no niestety ale nie zdola raczej podolac tego, jednak w stock da rade.