Uszkodzona karta microSD

Mam problem z kartą microSD, karta została odłączona podczas zapisywania na niej danych i od tej pory nie da się z niej odczytać żadnych danych ani jej sformatować.

Polecenie format powoduje wyświetlenie komunikatu: “Nieprawidłowy nośnik lub uszkodzona ścieżka 0”. Program SDFormatter wyświetla komunikat że karta jest zabezpieczona przed zapisem.

Karta jest normalnie widziana przez komputer po włożeniu do czytnika, ale nie można na nią skopiować żadnych danych. Jeżeli ktoś ma pomysły jak doprowadzić tą kartę do użytku to proszę pisać

Użyj jakiegoś programu do partycjonowania dysków - na przykład GParted, bądź w Windows - DISKPART.

Musisz usunąć wszystkie partycje znajdujące się na karcie microSD i utworzyć nową,podstawową, najlepiej w systemie plików FAT.

Po sformatowaniu karty wszystko powinno być w porządku.

Pozdrawiam, Robert.

Próbowałem usunąć partycję diskpartem, próbowałem nawet polecenia clean all, ale zawsze wyświetla się “błąd danych CRC”.

Przy próbie formatowania z poziomu linuksa (ubuntu z gnome) pojawia się pasek postępu podpisany “formatowanie” i nic się nie dzieje, polecenie mkdosfs również nic nie daje. :frowning:

Upewnij się czy karta nie ma ustawionego zablokowanego zapisu. Możliwe, że rzeczywiście jest po prostu uszkodzona i wtedy tylko wymiana. Ale jest też szansa, że uszkodziłeś system plików na karcie przez przenoszenie, wycinanie itd. Jeśli to system plików jest uszkodzony to możesz spróbować sformatować kartę w dobrej klasy urządzeniu, które takie karty obsługuje.

Karta nie ma suwaka do blokowania zapisu. formatowanie w telefonie kończy się pomyślnie, ale karta dalej nie działa, tzn nic nie można na niej zapisać niezależnie od urządzenia w którym jest używana, zapis nie działa zarówno na pc, telefonie i mp3. :frowning: