Uszkodzona matryca laptopa - eliminacja innych usterek

Cześć.

Mój laptop Lenovo Y50-70 miesiąc temu zaczął mieć problemy z matrycą - na ekranie pojawiała się poświata, kolory zmieniły się na różowe, a po zamknięciu aplikacji ich ‘cień’ był dalej widoczny.

Problem ustąpiły, ale dzisiaj znowu się pojawiły, w związku z czym - przywróciłem system, usunąłem całkowicie wszystkie sterowniki NVidia - nie pomogło - przeinstalowałem system i robiłem półgodzinny memtest pamięci RAM - też nic. Dodam, że po podpięciu do telewizora obraz jest normalny.

Skoro żadna z w/w czynności nie pomogła, wnioskuję, że uszkodzona została matryca, którą sam musze wymienić. Pytanie moje jest nastepujące - jak wykluczyć inne usterki i upewnić się, że to faktycznie matryca, a nie na przykład kabel ją podłączający, czy może właśnie wadliwy ram albo GPU. Czy może na tym etapie sprawa jest jasna i to na sto procent matryca? Jak to sprawdzić?

Za wszystkie sugestie i sposoby z góry dziękuję.

Aby sprawdzić czy problemem jest taśma sygnałowa wystarczy ruszać ekranem. Jeśli podczas tej czynności artefakty będą zmieniały się, oznacza to najprawdopodobniej problem z taśmą.

1 polubienie

Dziękuję, przy poruszaniu matrycą nic się nie zmienia. A jak stwierdzić czy to nie awaria GPU albo BGA?

GPU chyba odpada, bo artefakty pojawiają się gdy komputer używa integry, ale czytałem też że ten model ma wadliwe BGA

No to zostaje taśma lub matryca - proponuję serwis.

To nie taśma, sprawdziłem.

Zamówiłem na allegro matrycę (200 zł) i wymieniłem, problem zniknął.