Witam uperzejmie. Jak w temacie, Win 10 nie ładuje się. Laptop doznał wstrząsu podczas upadku. Przy próbie przywrócenia systemu komputer sygnalizuje uszkodzenie pliku recovery: 0xc000000f. Nistety brak boota do awaryjnego uruchomienia. I pytanko: kod błędu sygnalizuje awarię dysku czy może to być także i uszkodzenie płyty głownej?
Czy można w tym laptopie wejść do BIOSu? Klawisze F2 lub Delete (chyba?) - klikać w nie podczas uruchamiania!
BIOS w nowym lenovo to nie F2/F12 tylko jest “dziurka” i np. spinaczem i uruchamia się bios
Kod błędu wskazuje na dysk, uszkodzenie płyty by raczej ucegliło go.
Jeżeli upadek nastąpił podczas prac, jeżeli jest to HDD, to czeka Cię najpewniej wymiana dysku. Skoro posypały się pliki recovery, to dysk fizycznie może byś już niesprawny. LIVE CD + HD Tune. Inaczej będziesz reanimował trupa.
Dziękuję za pomoc. Nie pisałem, że to Ideapad 110, czyli rzeczywiście recovery uruchamia się specjalnym przyciskiem usytuowanym obok gniazda usb. Ale użycie tegoż klawisza i tak nie przynosi rezultatu, gdyż nie mam niestety boota. Jedna sprawa jeszcze: czy po wymianie
dysku na nowy i czystej instalacji win 10 na tymże dysku, zaczytany zostanie nr licencji z płyty? W oryginale komputer był zakupiony łącznie z licencją win 10. Dziękuję.
Licencja zostanie zaczytana z BIOSu i system powinien aktywować się online bez problemu.
Zanim zaczniesz brać nowy dysk, to zrób z Live CD skan obecnego, może dysk nie jest walnięty, trzeba sprawdzić.
To nie BIOS tylko tryb Recovery. BIOS normalnie uruchamia się F2 czy DEL.
Też posiadam lenovo ideapad 110, niestety nie mogę się z tobą zgodzić, bo bios i bootmenu uruchamia się jak napisał @ shango.
Najwidoczniej Lenovo nie standaryzuje tego klawisza, bo miałem w rękach kilka laptopów od nich i nie dało się z pomocą tego klawisza wejść do BIOS, a to wcale stare konstrukcje nie były.
W nowych laptopach Lenovo jest “dziurka” z boku i odpala się przed to BIOS/Boot menu etc. W starszych było tak jak piszesz.