Uszkodzony Bios?

Witam mam coś takiego przy uruchamianiu komputera:

Uszkodzony monitor ?

To jest tylko przy uruchamianiu, czy w ogóle nie zmienia się ten stan?

Raczej karta graficzna albo monitor. Przy uszkodzeniu bios nie zobaczyłbyś nawet tego.

jezu jak karta graficzna jak działa wszystko normalnie po przejsciu dalej…

Jezu jak dobrze, ze o tym wspomniałeś, bo na piątek wszystkie szklane kule oddajemy do serwisu.

O czym jeszcze zapomniałeś napisać?

To, że później odpala się w innym trybie graficznym nie świadczy jeszcze o sprawności karty.

i gry działaja bez problemu a w bios wogole tylko jak ładuje sie system to pokazuje to koleczko jak sie laduje

Jeśli masz inny komputer/laptop to podłącz do niego monitor i sprawdź, czy zachowa się podobnie podczas startu.

nie mam jak.

Telewizor też się nada…:wink:

Ale coś nie działa w ogóle?

działa tylko że jesli bede chciał zainstalować system od nowa to nie wiem co bedzie pokazane w bios jak to zazwyczaj jest no mam na ślepo klikac jak nie bede miec obrazu?

No w sumie ja bym tak zrobił, by sprawdzić, czy da się wejść do tego biosu/wyboru bootowania. Ewentualnie sprawdził w instrukcji/internecie jakim przyciskiem się do niego wchodzi.

Wygląda na to, że monitor nie potrafi wyświetlić tej rozdzielczości (VGA) w jakiej jest pokazywany Bios, jakby nie potrafił się przełączać.
Ustaw monitor na auto.
Monitor przypadkiem nie ma funkcji tunera TV?
Były już takie sytuacje i wystarczyła tylko zmiana ustawień monitora.

nie wiem nawet gdzie to jest bo nie mam takiej opcji w menu

Ściągnij sobie instrukcję monitora i poczytaj co i jak.
Ale wcześniej najlepiej jakbyś podłącz kompa do innego monitora, bo może akurat u ciebie jest coś z samym kompem i będziesz wiedział na pewno, w którym sprzęcie leży przyczyna.
Jaki to monitor?
I faktycznie próbowałeś już wchodzić do Biosu?

Jesteśmy w dziale laptopy, czy ja nie rozumiem tej dyskusji? To jaką instrukcję do monitora, w laptopie??

Już wiem musiałem wejść w bios ustawienia i przywróciłeś ustawienia domyślne i teraz jest ok.

No tak enigmatycznie kolega odpowiadał, że wyglądało na to, że chodzi o monitor a nie laptop…“uruchamianie komputera” i na screenie świeci dioda na obudowie, czego raczej nie spotyka się w lapkach.
Najważniejsze, że problem rozwiązany (swoją drogą, “ktoś” chyba jednak “grzebał” w ustawieniach biosu, skoro przywrócenie ustawień pomogło).