Uszkodzony dysk twardy

Witam, Mam problem z laptopem compaq HP. Komputer ma uszkodzony dysk i nie działa klawiatura. Dziś w serwisie powiedzieli mi że naprawa wyniesie ok 500 zł. Komputer ma ok 10 lat. Nie wiem czy opłaca się naprawiać czy kupić nowy, jakiś tani z allegro. Poradźcie, co robić. Opłaca się naprawiać czy to kasa wyrzucona w błoto. A może polecicie jakiś laptop z allegro do użytku domowego ale godny uwagi. Za wszelki odzew dziękuję z góry i pozdrawiam :wink:

Ile miejsca potrzeba ci w tym laptopie na dane?

500 zł? Chyba ich pogięło. Najtańszy HDD kupisz za jakieś 200 zł (może na Allegro trafisz taniej). Klawiatura to jakieś 80 zł (za coś lepszego)…

Nie znam się na tym ile miejsca… Na komputerze mam wyłącznie zdjęcia i piosenki. Obecnie potrzebny mi jest do napisania CV :smile: i do zdjęć, ich obróbki i takie głupoty. Nie musi być to mega pojemność, tak nie za dużo i nie malutko, normalnie do zwykłego użytku.

Jakieś 130 zł za 120GB dysk SSD, 30 zł klawiatura - lepszej jakości będą droższe.
Trudność wymiany 1 na 5 możliwych. W sensie do zrobienia w piętnaście minut.
Jak będziesz potrzebował więcej miejsca to dysk zewnętrzny - nie potrzebujesz go cały czas, a jak sobie leży i jest tylko co jakiś czas podłączany to zawsze bezpieczniej.

1 polubienie

Mówił gość że ok 200 zł dysk i 150 klawiatura plus robocizna, konfiguracja itd. jestem totalnie zielona w kwestii komputerów, nie rozumiem nic jeśli chodzi o zagłębianie się w kwestie budowy komputera. Oszukać mnie mógłby każdy. Dlatego też postanowiłam tu zapytać bo wiem że tu jest wiele mądrych osób które potrafią z dobrego serca wytłumaczyć takim ciemnotom jak ja pewne kwestie i pomoc w podjęciu decyzji :slight_smile:

Jak mają być zdjęcia, to 120 GB odpada… 1TB w HDD jest lepszą opcją. Na klawiaturze bym nie oszczędzał (choć 80 zł to i tak nie dużo jak są takie w cenie całej tej naprawy).

Gość z serwisu mówił że najmniejszy to 500 GB i niby on te 200 zł kosztuje.

Jaki to konkretnie model?

Nowy dysk 1 TB, to spokojnie może około 200 zł kosztować, ale nowy, a nie jakaś używka z neta. Sądząc po cenie klawiatury wsadzi pewnie używkę, która walała mu się w magazynie, albo taki co na Allegro chodzi po 40 zł z przesyłką. Klawiatura to koszt około 80 zł.

Ewidentnie koleś chce sobie dorobić. Za części wyjdzie mu z 120 zł (życzenie), postawi jakiegoś pirata bez aktualizacji i 400 zł w kieszeni.

Nie wiem czy tu znajdzie się model

Tam siedzi dysk SATA 9,5" więc masz ogromny wybór nowych dysków w okolicy 200 zł, np:

Co do klawiatury:
http://www.nrc.com.pl/?pn=496771-001&name=496771-001---Klawiatura-do-HP-HP-G60-i-inne

ps. Może być i tak, że skoro naprawę wyceniono na 500 zł to może tam jest więcej elementów popsutych (a nie tylko dysk i klawiatura).

Dysk to napewno. Klawiatura myślałam że od dysku nie chce współgrać. Klawiatura była mało używana. Nie dziwiło by mnie gdyby touchpad padł ale klawiatura… Chodzi o to że pierwsze co to komputer piszczał po kilkanaście razy, mega zwolnił i później doszło wariactwo kursora że chcąc włączyć dokumenty czy jakiś plik to mi sam przeskakiwał jakbym strzałkę trzymała w dół. No i do tego przestań działać klawiatura od razu przy pojawieniu się dźwięków.

Ja bym odpuścił. Sprzęt ma swoje lata i szkoda w niego inwestować. Jeszcze wymiana dysku twardego mieści się w moim pojęciu “reanimacji”, ale dalsze wkładanie kasy w “emeryta” uważam za zbędne.

Dołożyłbym trochę do tych 500 i kupił poleasingową używkę. Czasem trzeba wymienić kompa.

Trzeba wyjąć dysk, a potem uruchomić laptopa z jakiegoś livecd i zobaczyć co i jak :slight_smile:

1 polubienie

To nie na mój mózg… Ja filmu z komputera na płytę nie umiem przegrać… Chyba że z płyty na płytę a co mowa o ‘remoncie’ komputera :cold_sweat:

Co byś zaproponował kupić? Jakieś konkretne nazwy lub strony możesz podać?

Tak jak pisałam wyżej. Nie mam pojęcia o komputerach. Dla mnie tylko gotowy sprawny produkt się liczy. Pisząc post chciałam zaczerpnąć informacji czy warto naprawiać czy kupić nowy. Czy serwisant też mnie nie naciąga… Niestety, sama sobie nie naprawie tego. Moja wiedza na temat elektroniki jest bardzo ograniczona.

Na pewno za te pieniądze się nie opłaca naprawiać sprzętu, tak jak napisał

przynajmniej w twoim przypadku, jeżeli nie naprawisz sama.