Uszkodzony Gf8600 czy coś innego 1 długi i 3 krótkie sygnały


(Manonim93) #1

Witam posiadam taką konfigurację:

ASUS M2N-SLI Deluxe,

Athlon 6400 FX X2,

Geforce 8600 GTS (Chłodzenie pasywne),

2GB RAM Kingstona,

Zasilacz Modecom FEEL 350 W :smiley: wiem że szajs :smiley:

Gdy kupiłem ten komputer (używany), strasznie się grzał, przedewszystkim grafa (90 - 100 st po wysiłku) zamontowałem na niej stary wiatraczek od procka i nigdy nie przekraczała temp. 45 st. Pomimo tego z zasilacza nadal wydzielało się sporo ciepła, procesor również do najchłodnieszych nie należy.

Ostatnio grałem w dość wiekowego OpenTTD i podczas tej gry komp się zawiesił, wczoraj ponownie grałem i po wyłączeniu gry włączyłem stan wstrzymania gdy wróciłem po godzinie i włączyłem kompa nie było obrazu, postanowiłem go zresetować i wówczas po włączeniu bios zaczął piszcześ: 1 raz długi sygnał i 3 krótkie (Dodam że to Award BIOS), według tego co znalazłem w sieci to ten sygnał wskazuje na grafikę, płyta posiada drugi słot PCI Express x16 (niby do SLI), w instrukcji pisze że zalecane jest wkładanie do pierwszego słotu, ale przełożyłem moją do drugiego i po włączeniu już nie piszczał, ale obrazu nie ma dalej?

Jakieś sugestie? :smiley: Pozdrawiam.


(Rufus2009) #2

Zasiłka do wymiany, to 1 imo.

2 imo, masz AWARD BIOS,a z tego co widzę, to nie ma w nim czegoś takiego jak 1x długi, 3x krótki. Jest tylko 1x długi, 2x krótki, czyli:


(Azi) #3

@bartek1586

Hmm...

BIOS AWARD i PHOENIX AWARD

1 krótki - wszystko w porządku.

1 długi - błąd pamięci

1 długi, 2 krótkie - błąd parzystości RAM

1 długi 2 krótkie - błąd karty graficznej

1 długi 3 krótkie – błąd pamięci karty graficznej lub jej brak

Powtarzający - błąd pamięci RAM

Zmienny niski i wysoki - błąd procesora

Podczas pracy komputera – przegrzanie procesora

Tak "na oko" grafika do wymiany...


(Manonim93) #4

Nie no głuchy nie jestem to na pewno jeden długi trzy krótkie :smiley:

A czy to może być wina słabego zasilacza i braku mocy dla karty graficznej?


(Rufus2009) #5

350W raczej spokojnie starcza do tego sprzętu, z tym że nie wiadomo jaka jest tam linia +12V.


(Azi) #6

Sprawdź w taki sposób:

Odepnij wszystko od płyty głównej, zostaw tylko ram, procek i grafikę - zobacz, czy zastartuje.