Uszkodzony GRUB po reinstalacji WinXP

Hej!

Na moim netbooku zainstalowałem sobie Debiana jakiś czas temu i wywaliłem XP a zostawiłem tylko recovery. Teraz odpaliłem recovery w celu pozbycia się debiana. Wszystko poszło ok do momentu ponownego odpalenia się systemu po procesie przywracania systemu. Wyskakuje:

Entering rescue mode...

error: unknown filesystem

Jak odpalić winde? Nie jestem pewien czy nawet skończyła się instalować (może to jest dopiero pierwszy krok instalacji) :roll:

Proszę o pomoc i pozdrawiam

Zrób rozruch partycji przywracania z poziomu Gruba.

Pozdrawiam!

A jak to uczynić? Nic poza znakiem zachęty i napisami które podalem wcześniej nie widzę :confused: Nawet polecenie help nie działa o_O

Skoro nie masz Gruba to musisz go zainstalować ale to raczej nie ma sensu, bo problem tyczy się już Windowsa a nie Linuksa, więc o rozwiązanie pytaj speców od Windowsa :wink:

Pozdrawiam!

No mam gruba, bo wyskakuje jakaś konsola grub rescue. Podejrzewam że GRUB został w MBR ale pliki konfiguracyjne zostały usunięte :confused:

Zapoznaj się z tym i powiedz czy pomogło :smiley:

http://forum.linuxmint.pl/index.php/topic,1313.new.html#new

NIe mam napędu optycznego :smiley:

Ale nie ma sposobu na wywalenie GRUB całkowicie z poziomu grub_rescue?

Najprościej będzie jak pobierzesz sobie Gruba na płycie CD, na przykład pobierz Super Grub Disk i wypakuj na pendrajwa przy pomocy Unetbootin (dostępny również dla Windowsa). Super Grub Disk powinien wykryć partycje Windowsa, w tym partycję przywracania i będziesz mógł w ten sposób przeprowadzić rozruch.

Ale skoro pisałeś, że po przywróceniu Windowsa problem nastąpił to wydaje mi się, że Gruba musisz całkowicie usunąć, widocznie przywracany system sobie z tym nie radzi, dlatego mogłeś przed instalacją Debiana zrobić kopie zapasową sektora rozruchowego MBR, który przywróciłbyś w kilka sekund :wink:

Ewentualnie spróbuj znaleźć i pobrać konsolę odzyskiwania przy pomocy, której usuniesz Gruba.

Pozdrawiam!

Dokładnie, roobal ma rację - to co masz na partycji rescue najprawdopodobniej nie przywraca Ci MBR oraz sektora startowego.

Swoją drogą sądzę, że pomoże opis w jaki sposób instalowałeś linuxa - sam piszesz, że nie masz dostępu do napędu optycznego… zostaje metoda “pendrajw” lub męczenie się z bootowaniem po sieci (przerabiałem to kiedyś - nie polecam :confused: ). “Flachofcom” pomoże lista dostępnych urządzeń służących do bootowania w bios-ie :-). Ew. podaj co to za netbook.