Witam, nie wiem czy to dobry dział, ale myśle, że tak ;p A mianowicie ostatnio podczas pracy mojego dysku zewnętrznego spadł on z nie wielkiej wysokości na ziemie, po ponownym podłączeniu go dysk się włancza, windows wykrywa, że jakieś użadzenie USB zostało podłączone, ale nie widzi on, że to dysk, raz na jakiś czas pojawi się ikonka dysku, ale podczas prubowania wejść w nią komputer myśli bez skutku. I teraz kilka pytań czy po oddaniu go na gwarancje przyjmą mi go i nie zostaną utracone dane, czy jest jakaś możliwość odzyskania chociaż jakiejś części bardzo ważnych dla mnie plików w domowych warunkach jakimś programem? Z góry dziękuję za odpowiedź.
Dysk został uszkodzony mechanicznie, więc raczej nie miałbym nadziei na odzyskanie metodami chałupniczymi czegokolwiek.
Nie przyjmą ci na gwarancję, ponieważ sam spowodowałeś uszkodzenie mechaniczne. Na pewno zauważą po uszkodzeniach, nawet jeśli im spróbujesz wcisnąć że się zepsuł sam z siebie. Ale mogą go wziąć do serwisu i naprawić/odzyskać dane. Tylko, że nie za darmo. Ogólnie przez ten upadek tak jakby straciłeś gwarancję.
Ale dysk działa, ma tylko problem z odczytaniem danych.
Skoro ma problem z odczytaniem danych to znaczy, że nie działa. Funkcją dysku jest przecież przechowywanie danych.
Fachowcy z was jak z … Dane odzyskałem w domowy sposób
widocznie tak opisałeś szkodę, że nie wiadomo było o co chodzi. Pewnie wystarczyło dysk uprać w taczce i wysuszyć piachem
Nie wystarczył jeden dobry programik do odzysku danych