Witam!
nastąpiła dziś tragiczna sprawa. Na moim Dysku Hitachi w laptopie, mam zainstalowany Windows XP, oraz Windows Seven wersja angielska.
Na komputerze miałem 3 partycje, C, D, E. Partycje D i E były zaszyfrowane funkcją BitLocker. Partycja C jest dla systemu Windows XP.
Podczas szyfrowania dysku D i E, wystąpił błąd (przy 46% szyfrowania partycji sytemowej D, partycja E zaszyfrowana w 100%), zalecono mi wykonać polecenie chkdsk /f, wykonałem takowe, pod CMD i zaproponowano mi by skanowanie było wykonane przy restarcie komputera. Skanowanie trwało ze 2 godziny i że był potrzebny mi laptop, przerwałem je (wyłączyłem laptopa, - reset). System uruchomił się normalnie. Znów chciałem aby zaproponowano mi by system był przeskanowany przez chkdsk, więc odpaliłem CMD wpisałem to polecenie i odpaliłem od nowa laptopa, licząc ze zostawie go na noc.
Niestety od tamtego momentu system się restartował, Bluescreen… później proponował naprawe automatyczną, próbowałem z 10 razy, niestety zawsze bluescreen. Zastosowałem metode wybrania opcji “napraw system”, kiedy WinPE się odpalił, odpallem CMD, i notatnika (tak jak w poradzie która jest na vortalu dobreproramy). Zauważyłem tam że mam dostęp do plików na dysku E, a dysk “D” jest sztywny (uważałem że to uszkodzona partycja). Dlatego też odpaliłem Windows XP, przeskanowałem partycje programem testdisk… ów głupi byłem że zapiałem tablice partcji… i zrobiło się tak że…
partycja “C” to Winows XP , i odpala się
partycje D i E znikneły i zrobiło się jedno wielkie miejsce…
co teraz zrobić… testdisk mi nie pomaga, próbouje innych aplikacji do odzyskania partycji ale nadaremno…
rzecz była by dużo prostrza gdybym nie bawił się w szyfrowanie danych, a mam na dysku dużo ważnych danych i firmowych i prywatnych (zdjęcia, dokumenty, i inne…)
prosze o jakieś propozycje uratowania danych…