Witam. Borykam się z problemem który wygląda tak iż niedawno upuściłem swój telefon Philips i rozbiłem dotyk. W pamięci telefonu posiadam dane, zdjęcia na których mi zależy. Po podłączeniu telefonu do komputera trzeba kliknąć na telefonie akceptację jednak nie dam rady ze względu na rozbity dotyk. Czy da się jakoś w inny sposób, za pomocą jakiegoś programu przegrać te zdjęcia ?
Jesteś pewien, że zepsuty jest digitizer czyli dotyk, a nie tylko wyświetlacz? Jeśli uszkodzony jest tylko ten drugi, to bez problemu da się kliknąć akceptację “na czuja” i odblokować telefon. Innego sposobu raczej nie ma, bo prawdopodobnie dane są zaszyfrowane, a nawet jeśli nie są to telefon i tak nie zezwoli na dostęp do nich bez odblokowania.
Tak jestem pewien ponieważ na ekranie wszystko się wyświetla tylko dotyk poszedł Więc jak rozumiem zdjęcia i dane przepadły bezpowrotnie?
Można podłączyć myszkę, ale czy można jednocześnie podpiąć myszkę i kabel do kompa jakimś hubem żeby zadziałało?
edit.
Ale teoretycznie można podłączyć myszkę i połączyć się przez bluetooth
też tak właśnie myślałem. Kupiłem nawet przejściówkę tak aby tą myszkę podłączyć tylko jest taki problem, że chyba zepsuta bo na żadnym telefonie myszki nie widzi
Pewny jesteś, że to OTG?
@jarek116 Napisz jaki to dokładnie model Huawei’a, bo może nie wszystkie obsługują OTG.
Tu masz dobrą przelotkę OTG:
Nie masz serwisu Huawei u siebie w pobliżu ? Mógłbyś z nimi pogadać prywatnie.
U mnie w Katowicach są spoko serwisanci.
@anon72825314 Serwis by się i jakiś znalazła ale jeśli byłaby jakaś możliwość zrobienia tego samemu i zaoszczędzeniu kilkudziesięciu złotych to dlaczego nie spróbować?
@blumberplumber @anon72825314 Sory Panowie mój błąd to jest telefon Philips Xenium l908. Teraz używam zastępczego Huawei i mi się pomieszało
To nie ma OTG i przelotka nie pomoże:
- brak wsparcia dla USB-OTG
Raczej tak .
A nie ma programu który połączy się ze smartfonem ?
Raczej musiałby być wgrany przed awarią i chyba pracować w tle?
Chyba, że wystarczy to co oferuje Google z instalacją aplikacji po zalogowaniu się na konto Google z jakiegokolwiek urządzenia.
Z tego co piszecie wnioskuję, że w serwisie mogą jedynie przywrócić te dane tylko mam jeszcze pytanie skoro nie ma takiego programu to w jaki sposób oni mi to przywrócą?
Wymienią uszkodzoną część?
@bachus nie mam zamiaru aby jej wymieniali bo z tego co się orientuję ten telefon nie jest tyle wart co owa część. Myślałem, że mają jakieś specjalne programy do odzyskiwania danych lub coś w tych stylach
Zależy ile są warte dla Ciebie Twoje dane - to, że np. jak oddajesz dysk twardy warty 200zł do odzyskania plików nie oznacza, że proces ten będzie kosztować mniej, niż 200zł
Co do Twojego telefonu - tak, dokładnie pierwsze co zrobi serwis będzie starał się odzyskać te dane najtańszym kosztem, czyli właśnie naprawą telefonu. W przypadku, gdy jest to profesjonalna firma mogą mieć na stanie taki ‘dotyk’ i podłączą go tylko na czas zgrania plików. Bardziej profesjonalne podejście (tj. zgranie danych bezpośrednio z kości pamięci) przekroczy kilkukrotenie cenę Twojego telefonu.
Zrozum, że program nie ma tu nic do rzeczy - stoi jeszcze na przeszkodzie warstwa ‘fizyczna’, czyli np. odblokowanie telefonu w celu włączenia transmisji danych. To jak z komputerem - jak dymi zasilacz nie instalujesz aktualizacji Windowsa, tylko NAJPIERW naprawiasz zasilacz.