Utrata danych z HDD - jak odzyskać dane?

Witam serdecznie, dziś rano miałem problem z dyskiem, w czasie pracy komputera znikły dwie partycje które miałem na tym dysku (foldery ze zdjęciami, filmami itp). Po tym Windows 10 poinformował mnie o potrzebie naprawy dysku, a następnie o restart komputera. Po restarcie dosłownie w 2-3 sekundy system napawił dysk, tyle że z ~1TB podzielonego na dwie partycje teraz widzi 350GB partycję. Od razu wyłączyłem komputer, odpiąłem dysk i nie podłączałem go więcej (nie chciałem więcej uszkodzeń). Mam pytanie, jak odzyskać dane które znikły, jak odzyskać dwie partycję z dysku (partycja 1 ok. 500GB, partycja 2 ok. 300GB). Problem nie występował na Windows 8.1 Pro x64, dopiero po zainstalowaniu systemu Windows 10 Pro x64 na pierwszy dysk obydwie partycje z drugiego dysku o którym piszę zniknęły, czy da się to jakoś cofnąć? Zależy mi na odzyskaniu danych, są to zdjęcia rodzinne, filmy z urodzin dzieci i podobne dane. Po prostu nie mogę tych danych ich stracić.

Podepnij dysk do komputera z systemem (może być Windows lub Linux).
Uruchom komputer i wystartuj program “Testdisk” żeby odzyskać utracone partycje:
http://www.mamkomputer.info/testdisk-odzyskiwanie-utraconych-partycji-krok-po-kroku/

Hej,

• A partycje są widoczne w zarządzaniu dyskami? Może tylko literek nie mają?
  • Masz możliwość pokazania statusu S.M.A.R.T dysku?
  • Rozumiem, że back-up-u danych nie miałeś?

Pozdrawiam,
Dimatheus

Jeśli dalej ufasz w niezawodność tego dysku to zrób nowe partycje, sformatuj, a dane odzyskaj z backupu.

Niestety nie miałem backupu dysku. W zarządzaniu dyskami partycja 350GB jest wyświetlana jako niesformatowana. Niestety nie mam możiwości pokazania statusu S.M.A.R.T. dysku, nie podpinałem go ponownie po “naprawie” Windowsa 10 Pro x64, jak to wyżej opisałem. Czy sposób opisany przez @adamserce będzie dobry tak by nie uszkodzić danych? Dysk był sprawny do czasu przesiadki z Windowsa 8.1 na Windows 10. Po przesiadce kilka razy znikł z “mój komputer” po czym pojawiał się z powrotem aż został "naprawiony" .

Ja bym podpiął dysk do innego komputera i Recuvą pliki lub EaseUSem partycję bym próbował. Nawet jak jednym się nie uda, a plikiw ażne, sprawdź 2-3, czasem różna skuteczność.

Według mnie tak - bo pozwoli na przywrócenie poprzedniego układu partycji. Wtedy zgrywamy dane z dysku na działający dysk.

Z tym programem to bym sobie darował - fakt, że odzyskuje dane, ale brak nazw czy układu folderów jest na tyle poważnym minusem oprogramowania, że użyłbym go po prostu w ostateczności, by odzyskać cokolwiek.