Utrata dostępu do dysku zewnętrznego

Podpiąłem 2.5 calowy dysk zewnętrzny Toshiba do kompa,żeby zrobić na nim porządek,pokasować część rzeczy itp.,ale niestety żadnego katalogu nie mogłem usunąć,gdyż co chwilę wyskakiwało mi coś w stylu “nie można usunąć” a klikanie na “usuń jako administrator” nie dawało kompletnie nic(po raz kolejny tak mi się dzieje przy dyskach zewnętrznych) i ogólnie jest to dziwne bo w kompie mam TYLKO jeden profil administratora,więc żadnych ograniczeń być chyba nie powinno?.

W końcu się trochę zdenerwowałem,wszedłem w zakładkę “Zabezpieczenia” tego dysku i tam usunąłem(sądziłem że to pomoże) trzy rzeczy (Użytkownicy uwierzytelnieni,SYSTEM,Użytkownicy(Komputer\Użytkownicy),czyli wszystkie poza jednym - “Administratorzy(Komputer\Administratorzy)”.

Ale nic to nie dało i co gorsze po tej operacji nagle straciłem dostęp do całego dysku-w eksploratorze jak kliknę na niego to wyskakuje mi tylko:

errror.jpg

Podłączałem do innego kompa(z Vistą) i lipa-dysk dalej jest niedostępny.Co zrobić,żeby odzyskać dostęp do tego dysku?

To znaczy,żeby było tak jak tutaj,zanim usunąłem trzy wymienione wyżej rzeczy:

konta.jpg

(Mój system-Windows 7 Professional 64 bitowy)

A przykładowo z poziomu Linuksa Masz dostępu do tego dysku? Sprawdzałeś?

Nie mam Linuxa. Ale np. Testdisk widzi wszystko co jest na dysku.

Jak TestDisk widzi to jest dobrze.

Zaopatrz się w jakąś dystrybucję, polecam Ubuntu i spod niego dokonaj zmian.

Aby uzysać dostęp do plików pod Windowsem, trzeba by cały dysk, wszystkie pliki przejąć na własność i ustawić odpowiednio uprawnienia.

A jak to zrobić?

Dodane 16.04.2010 (Pt) 1:06

Nikt nie wie? W takim razie może ktoś mi poleci jakiś program,który potrafi odzyskać dane z dysku zewnętrznego po formacie?

Dodane 17.04.2010 (So) 12:51

Problem rozwiązany.Polecam dwa programy:Testdisk i płytę ratunkową Paragona-w wygodny sposób zgrałem nimi dane,a następnie dysk sformatowałem i ustawienia powróciły.Temat do zamknięcia.