Podrzucam screenshot, aby się upewnić:
Windows Update Clean-Up
Nie wiem co jeszcze się pojawi jak dasz suwak na dół.
Dla przykładu u mnie poprzednie instalacje systemu (z 7 na 10) zabierają 24 GB, są właśnie poniżej
Tam jest tylko kilka MB danych. Na górze jest napisane, że można oczyścić 2.98GB, z czego właśnie 2.97 zajmuje Windows Update Clean-up.
To niby tylko ok 3GB, a gdzie podziało się ok 7GB?
W ogóle dlaczego sobie nie scalisz tej partycji 400 gb troszkę i nie rozszerzysz tej windowsowej ?
Bo pewnie z 2 godziny zajmie ogarnianie by nie uciekły dane.
Albo to jakiś mały SSD a reszta HDD.
Na C jest w sumie tylko system, aktualizacje + antywirus. Resztę oprogramowania mam na innej partycji dlatego zależy mi na oczyszczeniu C, a po drugie pytanie dlaczego 4 aktualizacje zajęły ok. 10GB.
Albo pobierz program Odkurzacz z tego serwisu. Usunie bezpiecznie wszystkie pliki niepotrzebne po aktualizacjach systemu, programów. W razie konieczności ,masz tam opcję przywrócenia usuniętych plików.
@DrakePL Odkurzacz działa tak samo jak CCleaner? Jeśli tak, to nadal jestem w kropce bo CCleaner używam regularnie.
sprawdź spacesnifferem co i ile zajmuje, może jakieś punkty przywracania
Nie ryzykowałbym na systemie Windows innym niż polski
Zerknij tutaj
Jeśli nie potrzebujesz Hibernacji, to ją wyłącz, zyskasz trochę GB
plik wymiany też można zmniejszyć, zależy ile masz ramu
Mam 8GB RAM.
to albo wyłącz albo ustaw na sztywno jakąś mniejszą wartość np. 1GB, zyskasz kolejne gigabajty
Dość dużo miejsca zajmuje folder AppData (w katalogu użytkownika Nemesis).
Może jakieś TEMP-y, może przeglądarka czy raczej przeglądarki i ich foldery. Może coś jeszcze.
Winowajca odnaleziony.
Folder AppData/Spotify/Data zawierał niemal 9GB danych tymczasowych.
Dziękuję wszystkim z pomoc i sugestie.
@anon35173850 Spacesniffer bardzo ułatwił identyfikację problemu.