co jakiś czas (mam wrażenie, że przy podłączeniu większej ilości użytkowników do routera/wifi, ale nie wiem czy ma to jakieś znaczenie) tracę połączenie z internetem w routerze.
Sieć wygląda tak : antena na dachu ----> switch poe ----> router. W routerze ustawione automatyczne ip i dns’y. Restart routera nie pomaga, ale restart switcha już tak. Proszę o pomoc.
Dzięki za odpowiedź,
Switch UBIQUITI GP-A240-050
Komputer, 3-4 telefony i telewizor, najczęściej przy tej konfiguracji router traci połączenie. Czy problem może leżeć w złej konfiguracji tych urządzeń ?
(router jest ustawiony automatycznie, ale switch podłączał dostawca internetu całkiem niedawno…) Po restarcie switcha wszystko wraca do normy, ale nagła utrata połączenia jest niesamowicie uciążliwa…
Nie, raczej w jakiegoś rodzaju przepełnieniu bufora. Ten UBIQUITI GP-A240-050 to jest jakiś zasilacz a nie switch (albo jakiś rodzaj megaprostego switcha). A jaki masz ruter? I czy restart rutera pomaga?
Nie wiem, czy dobrze rozumiem.
Antena jest zasilana zasilaczem POE. Wypięcie i wpięcie owego zasilacza powoduje przywrócenie netu?
W takim wypadku problemem jest antena. Pewnie konfigurowana przez dostawcę i nie masz tam loginu i hasła, tak? Jeśli tak to skontaktuj się z dostawcą, czy może są jakieś nowe wersje firmware do anteny, bo rozłącza się przy dużym obciążeniu.