Utrata zdjęć

Witam wszystkich!
Mam taki problem przenosiłam ostatnio zdjęcia z karty SD na komputer Niestety gdzieś się zapodziały. Nie mam pojęcia gdzie one są oraz co robić. Jeżeli ktoś wie co zrobiłam źle Co zrobić by je odzyskać Proszę o szybką odpowiedź z góry dziękuję.

Po pierwsze - zapodziała się karta czy wciąż ją masz?
Czy na karcie było coś nowego nagrywane, czy nie ruszana od momentu “zgrywania”?

Pobierz sobie program Everything który w jedną chwilę wypisze wszystkie pliki, będziesz jedynie potrzebował albo części nazwy tych zdjęć albo z grubsza czasu kiedy zostały zrobione/zapisane na komputerze

1 polubienie

Digital Image Recovery dobrze sobie radzi.

1 polubienie

Na przyszłość polecam kopiować, a dopiero po udanym procesie usuwać.
Przed odpięciem pamięci zewnętrznych odmontowywać je :wink:

2 polubienia

Zdjęcia są gdzieś na komputerze

W sensie że nie pamiętasz gdzie je przenosiłaś czy komputer zrobił to automatycznie?
Jeśli to drugie to sprawdź “Moje dokumenty” - obrazy.

Komputer zrobił to automatycznie

To tak jak pisze @anon25935656, szukaj ich w katalogu użytkownika, w obrazach.
Chyba że masz jakiś program zewnętrzny do importu zdjęć, to mógł utworzyć swój katalog.

1 polubienie

Dziękuję za odpowiedzi

1/ - nie pobieraj żadnych programów, nic nie zapisuj na dysku, najlepiej w ogóle nie używaj tego komputera.
2/ - nie używaj też karty, na której były zdjęcia.
Wyciągnij dysk i podłącz go jako drugi do innego komputera.
3/ - Dopiero po podłączeniu do innego komputera posprawdzaj, czy czasem zdjęcia nie wylądowały w jakiejś standardowej lokalizacji, typu “Moje obrazy”.
4/ - jeśli nie znajdziesz zdjęć, zainstaluj (ale cały czas na innym komputerze!) DMDE i przeskanuj najpierw kartę pamięci (bo jest mniejsza), a jeśli Ci nie znajdzie tych zdjęć - to także dysk twardy.
DMDE, to bardzo fajny program, którego jedną z ważniejszych zalet jest dobrze napisana instrukcja. Zapoznaj się z nią przed rozpoczęciem pracy.

1 polubienie