Mianownik Kto? Co? : | rodo | ||
---|---|---|---|
Dopełniacz Kogo? Czego? : | Nie lubię | roda | |
Celownik Komu? Czemu? : | Przygladam się | rodu | |
Biernik Kogo? Co? : | Lubię | rodo | |
Narzędnik Z kim? Z czym? : | Rozmawiam z | rodem | |
Miejscownik O kim? O czym? : | Rozmawiam o | rodze | |
Wołacz : | Hej! | rodo |
Rozmawiam o Rodzie.
(a który miesiąc?)
Może RODO to skrótowiec, którego się nie odmienia?
A może : RODU
Człowiek człowiekowi wilkiem a kiwi kiwi kiwi.
Usłyszane w mediach:
Dzwoni telefon Michała Rusinka. On odbiera:
- Słucham?
- Czy mogę rozmawiać z panem Michał Rusinek?
- Ale ja się deklinuję!
- Bardzo przepraszam, zadzwonię później.
Nasz znakomity kolega krystian3w chyba trochę nie uważał na lekcji polskiego skoro “rodzi” takie byki.
Bodo, alibi, boa, kiwi, kakao, jury, video, tabu, igloo, menu, salami, logo, makao i tak dalej …
A np. muzeum, liceum itp odmieniają się tylko w liczbie mnogiej.
Nie, zastanawiałem się czy się da odmieniać pop-up, nie używając określenia “wyskakujące okienko”.
I tam generator wypluł podobne babole.
A ja sobie piszę np.:
- pop-up-a
- pop-up-y
- pop-up-ów
I to śmiesznie wygląda.
Znalazlem coś takiego : zakończenie w wymowie na -e , -i , -o , -u (np. PZU , PO ) oraz akcentowane -a (np. AK , SGH ) – skrótowiec jest nieodmienny. Do tej grupy należy zaliczyć skrótowiec ABC
Tu mam skrótowiec z O więc nieodmienny.
Kolega jest pewnie starszy ode mnie. Gdy ja zdawałem, jeszcze starą, maturę to radio, kakao wg nowych reguł już się odmieniało
Jakie kakao?
https://pl.wiktionary.org/wiki/makao i odmiana dalej niezaakceptowana.
https://pl.wiktionary.org/wiki/Makau - też się nie odmienia i już pomijam że zostaną mocnej wchłonięte przez ChRL do 2050?
OK, jest po kiwi
Ja dostaję palpitacji, kiedy słyszę w radiu albo w studiu, chociaż wiem, że teraz wszyscy to odmieniają, a taki stary nie jestem
Kakao to kakao.
Jak słyszę czy czytam, że oblałem się “kakałem” to takiego “polonistę” z chęcią bym utopił w beczce z “kakałą”
Ja uwielbiam używać konstrukcji:
“Strona [link] pisze:”
Niestety phpbb tak zacofane, że nie można zmodyfikować sobie tekstu za polem na pseudonim.
Panowie, język się zmienia, reguły się dostosowują. Kiedyś staropolszczyzna brzmiała inaczej i gdyby Ci ludzie żyli, pewnie by nas przeklinali.
Jeszcze w czasach technikum słyszałem, że Rada Języka Polskiego zastanawiała się na “zalegalizowaniem” odmiany “szłem”. Nie sprawdzalem jak jest dzisiaj, ale myślę, że na szczęście zrezygnowano z tego pomysłu.
Kakao, kakaem, radio, radiem mnie bardziej irytuje wtrącanie angielszczyzny w zdaniach. O ile słowa backup, firewall, router, switch jeszcze przetrawię (angielskie odpowiedniki są krótsze, a gdy mówisz komuś trasownik lub przełącznik, to nie wiedzą o co Ci chodzi), o tyle gdy słyszę zdania w stylu “zrobiłem resaerch rynku” lub “wykonałem update systemu” i nadużywa takich miksów to mam ochotę taką osobę walnąć w twarz.
Czekoladowe
chyba kakaowe?