Użycie 100% procesora - G4600

Witam,
mam problem z procesorem. Jest cały czas 100% zużycia. Mam tak chyba od momentu, gdy kupiłem komputer (marzec) ale nie za bardzo zwracałem na to uwagę. Temperatury mam dobre. Specyfikacja:
Intel Pentium G4600
Geforce GTX 1050 Ti
8 GB Ram

Zakładam Windows 10 i aktualizacja nie może się zainstalować.

Hm, jak to sprawdzić dokładnie? Zaznaczam, że nie mam dużych % w procesach.

Start->Ustawienia->Zabezpieczenia i aktualizacje->opcje zaawansowane->historia aktualizacji.
Znajdowała by się tam pod nazwą aktualizacji informacja o błędzie lub niezainstalowaniu.

Nie ma żadnej informacji o błędzie.

Zrób screena menedżera zadań, podczas gdy zaznaczone jest zużycie procesora od tych największych wartości

Gdy w wydajności masz CPU na 100%, teraz jest 48%, pozostałe zawsze zajmuje proces bezczynności, te 48% z LoLem jest OK.

Czyli stałe 100% użycia procesora nie jest niczym złym?

Liczy się to co w zakładce Wydajność. W momencie screena wykorzystanie procesora było na poziomie 48%.
Z zakładki Szczegóły, procent czasu bezczynności procesora pokazuje wartość odwrotną, czyli w ilu procentach procesor nic nie robi.

Na Twoim zrzucie procesor był zajęty (użyty) na 48%, ale w tym 32% z powodu działającej gry League of Legends. Tak więc zaledwie na 16% procesor był obciążony innymi procesami.

Nie patrz na tą zakładkę tylko na zakładkę “Procesy”, masz tam zgrupowane procesy względem aplikacji i dodatkowo nie ma tam procesu “Proces bezczynności systemu”, który jest dla niektórych mylący.

G4600 i GTX1050 to moim zdaniem słabe połączenie. Procesor nie może zużywać 100% cały czas. Sprawdź temperatury w stanie spoczynku (wyłączone wszystkie aplikacje) - możesz użyć hwmonitor . Czasami jest tak jak mówią koledzy, że Windows Update potrafi zeżreć procka ale włącz kompa, zostaw na godzinę i sprawdć użycie i temperatury. Możesz też przełączyć menadżer zasilania w tryb oszczędzania energii żeby sprawdzić czy procek przechodzi w stan spoczynku i zmniejsza taktowanie.

Temperatura to ~46 stopni.

Znalazłem rozwiązanie. Miałem opcje zasilania na “Wydajność”. Zmieniłem na zrównoważony i pomogło.

1 polubienie