Użycie procesora 100% na YouTube


(Andrew8890) #1

Witam,

Czy da się coś zrobić żeby obniżyć użycie procesora podczas oglądania filmów na YouTube?

Podczas oglądania na 360p na małym okienku jeszcze da się oglądać płynnie ale już na tym większym i pełnym ekranie obraz zaczyna się zacinać a użycie procesora sięga 90-100%.

Da się jeszcze jakoś przyśpieszyć uruchamianie systemu?

Karta graficzna: GeForce MX 440

Pamięć: 1,25GB

Procesor 1,8Ghz

Win XP SP3


(Rst00) #2

Tak, wymień komputer. Przy takim sprzęcie nic dziwnego, że filmy w większych rozdzielczościach zacinają się. Nie przeskoczysz tego.


(Andrew8890) #3

Rozdzielczość się nie zmienia przy 360p tylko rozmiar okna.

Na małym oknie 360p działa płynnie jak dam obraz też na 360p na cały monitor to zaczyna się zacinać.

Poradził sobie ktoś z tym problemem? Podobno to wina flashplayera.


(Cedar) #4

Andrews90 ,

  • w ustawieniach na Youtube przełącz aby w przypadku przechodzenia na pełny ekran nie przełączał automatycznie na większą rozdzielczość.

  • na stronie http://www.youtube.com/html5 kliknij na link Zrezygnuj z wersji próbnej HTML5

Prawie na pewno to wina HTML5

Rst00 , nie pisz bzdur, na takim komputerze bez większych problemów i kombinacji można oglądać większość materiałów zamieszczonych na Youtube (oczywiście nie w większych rozdzielczościach)


(Johny) #5

Przeinstaluj Flash Playera,przy procesorze 1,8 Ghz i 1,25 GB ram nie jest to wina sprzętu,system oryginalny,sterowniki dobrze zainstalowane ?,nie zdziwiłbym się przy filmach HD,ale ze zwykłą rozdzielczością powinno być ok.

Może masz jakiegoś wira,który obciąża procesor,daj logi do działu bezpieczeństwo.Jeśli taka sytuacja jest tylko na YouTube to na 100% coś z Flashem albo przeglądarką


(Andrew8890) #6

Logi już były w tym dziale wczoraj. podejrzenie-trojana-log-otl-t509852.html

Antywirus to AVAST. System był na nowo stawiany i problem nadal jest.

HTML5 wyłączone. Przeglądarka to Opera najnowsza.

Problem tez jest np na filmach zamieszczonych na filmweb.pl. Obraz gdy jest na całym ekranie zaczyna zwalniać i obciążenie procesora wynosi 100%.

Filmy z dysku działają normalnie na całym ekranie.


(Cedar) #7

Daj linka, sprawdzę na jeszcze słabszym komputerze


(Andrew8890) #8

Do czego mam dać linka :slight_smile: ?


(Cedar) #9

Do przykładowego filmu, który u Ciebie tnie. Sprawdzam obecnie na słabszym sprzęcie i wszystko chodzi płynie


(Andrew8890) #10

Sprawdź użycie procesora na małym oknie i pełnym ekranie w 360p oraz 480p

Jak możesz to podaj na jakim komputerze sprawdzasz, jakiego masz antywiursa oraz przeglądarkę.

Np tutaj:

http://www.filmweb.pl/video/wideo_relac ... onem-29347


(Cedar) #11

Tymczasowo testuje Athlon 1,25 GHz, karta grafiki taka jak Twoja, pamięć RAM DDR 1GB, XP SP3, najnowsza Opera z filtrem reklam, otwarte 11 kart, w tym 3 z Youtube (odtwarzanie oczywiście tylko w jednej) Avast wczoraj instalowany.

360 idzie płynnie w 2 rozmiarach okien i pełnym ekranie (no tu już trochę czasami lekko przytnie), 480 bardzo lekko czasami spowalnia w oknach przy dynamicznej scenie, na pełnym ekranie dość znaczne cięcie. Dźwięk w każdej sytuacji bez zacięć.


(Andrew8890) #12

To może zmiana antywirusa pomoże lub przeglądarki? Jakieś inne sterowniki?

Avira mniej obciąża procesor od Avasta?

Czy IE ma być zaktualizowany do najnowszej wersji nawet jak z niego nie korzystamy?


(Johny) #13

Jaka przeglądarka ?,starsza wersja Firefoxa sprawiała problemy na YouTube,na pełnym ekranie się cięło,tak jakby było słabe łącze


(Cedar) #14
  1. Zauważyłem, że Avast powoduje wolniejszą pracę systemu i myślę nad zmianą na coś innego

  2. Nie wiem

  3. Oczywiście.

Przeczytaj powyżej.

Wyłącz HTML5


(Andrew8890) #15

Możesz sprawdzić w Menadżerze Zadań ile pamięci pobiera Avast? :slight_smile:


(Cedar) #16

Mało, obciążenie procka też symboliczne a mimo to widzę, że system jest spowolniony po jego zainstalowaniu.

AvastSvc - 35,552 MB

AvastUI - 2,124MB


(Andrew8890) #17

Na innym PC Avira pobiera od 9 do 18mb. Czyli połowę mniej od Avasta. A wiesz może jak jeszcze przyśpieszyć uruchamianie się systemu? Microsoft Bootvis?

36485882467735439738.png


(Cedar) #18

Wczoraj na próbę zainstalowałem moją komercyjną rozbudowaną "kobyłę" TrustPort Total Protection 2013 (używam go na swoim komputerze), którego jeden z procesów zajmował jeśli dobrze pamiętam około 80 MB a system działał płynniej niż z Avastem.


(Andrew8890) #19

Cedar a jakie masz sterowniki do GeForce MX 440?


(Cedar) #20

Jakieś "pierwsze lepsze" znalezione w sieci bo na stronie nVidii jakoś mi się w oczy nie rzuciły;-) I prawdopodobnie nie są to najnowsze dostępne dla tego zabytku. Chodzą ok, zmieniać nie zmierzam, i tak ten komp jest u kogoś tylko jako dodatkowy do prac lekko biurowych.

Tu masz szczegóły:

nvCplUIR.dll 1.2.0.82 NVIDIA Control Panel

nvCpl.cpl 1.2.0.82 NVIDIA Control Panel Applet

nvExpBar.dll 1.2.0.82 NVIDIA Control Panel

nvCplUI.exe 1.2.0.82 NVIDIA Control Panel

nvViTvSR.dll 6.14.10.9131 NVIDIA Compatible Windows 2000 Display driver, Version 91.31

nvViTvS.dll 6.14.10.9131 NVIDIA Compatible Windows 2000 Display driver, Version 91.31

nvDispSR.dll 6.14.10.9131 NVIDIA Compatible Windows 2000 Display driver, Version 91.31

NVMCTRAY.DLL 6.14.10.9131 NVIDIA Media Center Library

NVOGLNT.DLL 6.14.10.9131 NVIDIA Compatible OpenGL ICD

nvDispS.dll 6.14.10.9131 NVIDIA Display Server

NVCPL.DLL 6.14.10.9131 NVIDIA Compatible Windows 2000 Display driver, Version 91.31

NV4_MINI.SYS 6.14.10.9131 NVIDIA Compatible Windows 2000 Miniport Driver, Version 91.31

NV4_DISP.DLL 6.14.10.9131 NVIDIA Compatible Windows 2000 Display driver, Version 91.31

nvGameSR.dll 6.14.10.9131 NVIDIA Compatible Windows 2000 Display driver, Version 91.31

nvGameS.dll 6.14.10.9131 NVIDIA 3D Settings Server