Na wstępie jeśli temat założyłem w złym dziale proszę o wyrozumiałość i przeniesienie w odpowiednie miejsce, bo jestem tu nowy.
Mam taki problem: na moim laptopie Asus X51L od jakiegoś tygodnia przy podstawowych czynnościach użycie procesora sięga 100%. Najgorzej jest, gdy uruchomię kilka kart w firefoxie. Wtedy przełączanie między kartami trwa zdecydowanie za długo. Nie ma szans na oglądanie filmów online w jakości 480p i większej, bo obraz ciągle się tnie i bardziej przypomina to oglądanie slajdów niż filmu. Nawet dźwięk czasami tnie się. Wyłączanie html5 też nic nie daje, powiedziałbym, że jest jeszcze gorzej.
Proszę pomóżcie, bo kiedyś nie było z tym problemu. Wiem, że laptop ma już swoje lata i podzespoły do najnowszych nie należą, ale do podstawowych zadań kiedyś wystarczał…
Dodam od razu, że system skanowałem Malwarebytes i jest czysty. Sam Windows instalowany był jakieś 5mies temu.
Zauważyłem, że problemem staje się plugin-container.exe, którego użycie sięga 65-80%
Taki sam procesor jak u mojego kolegi. Aby zwiększyć wydajność Start > PPM na komputer > Właściwości > Zaawansowane Ustawienia Systemu > Wydajność i odznacz wszystko oprócz Użyj wizualnych stylów przycisków i okien. Jeśli masz antywirusa to odinstaluj go (wyłączenie nic nie da, będzie dużo alertów że komputer jest zagrożony). Jeśli używasz komputera do przeglądania internetu, robienia czegoś w Office albo OpenOffice to wystarczy.
Zauważyłem również że instalowany był tam Windows Vista. Windows Vista jest ogólnie trochę mniej stabilny od 7, ale zajmuje mniej miejsca (jeśli był instalowany “na czysto”).
Ale teraz chociażby czcionka wygląda jakby brakowało pikseli… A problem z obrazem i 100% użyciem procesora nadal pozostał.
Szczerze, to średnio mnie to zadowala.
Co do Visty, to komputer mam od nowości i na start miał zainstalowanego XP, bo to było kilka lat temu. Visty z moich rąk na pewno nie widział, czemu tak pokazuje to nie wiem.
Uruchom-CrystalDiskInfo - wersje portable, zmień ustawienia (Funkcje, Advanced Feature, Wartość Raw i ustaw 10 [DEC]) pokaż okno z programu wszystkie parametry. Screeny daj na zewnętrzny serwer a na forum podaj link http://www.otofotki.pl/
Pokaż systemowy Menedżer zadań-> Ctrl + Shift + Esc -zrób screena gdy system przymuli, i pokaż na forum.
Pokaż log z autorunsa,wyłączymy zbędne programy i usługi działające w tle
Uruchom- Autoruns-jako administrator,po skończonym skanie-File>save>plik-AutoRuns.arn- umieść na -wyslij-plik.pl- na forum podaj linka
Zainstalowałem flashblocka, odinstalowałem klika zbędnych programów i powyłączałem prawie wszystkie wtyczki. Efekt?
Użycie procesora przy włączeniu muzyki na youtubie sięga 50%, teledysku często nadal jest 100% i trzyma, ale obraz przytnie się 3 razy i dalej jest ok. O oglądaniu filmów online, choćby na player.pl można nadal zapomnieć. Wtedy komputer potrafi tak się przymulić, że trzeba czekać i 10min, zanim cokolwiek zareaguje.
Może na weekendzie coś pomyślę, by napisać w dziale bezpieczeństwo.