Użycie procesora w 100% podczas próby oglądania filmu UHD

Witam.
Posiadam :
Win 7
Amd phenom II x4 965
MSi gtx 970
8 Gb ram

Ostatnio zakupiłem sobie monitor 4k, tak więc chciałem sprawdzić jak faktycznie te filmy się na tym zaprezentują. Ściągnąłem próbki z internetu 4k lecz po ich odpaleniu procesor wskakuje na 100% użycia no i oczywiście cały filmik tnie. Próbowałem na Youtube lecz niestety trochę internet mam do tego za słaby lecz wydaję mi się iż nawet płynnie chodzą tam filmiki. Procesor także jest używany w 100% na youtube. Próbowałem kilku odtwarzaczy np. MPC + MadVR lecz przyznam iż totalnie nie wiem jak tam coś poustawiać. Robiłem wedle pewnej instrukcji z youtube lecz nie przyniosło to skutku. Sam zacząłem grzebać w ustawieniach lecz teraz po odpaleniu czego kolwiek w MPC, program dostaje zwiechy … Próbowałem także Potplayer lecz nadal ścina filmiki.
Nie wiem czy to wina w końcu procesora - w grach i przy normalnym użytkowaniu nic się nie dzieje ) czy jednak coś nie tak z ustawieniami … Mam nadzieję iż może wam uda się coś doradzić w tej kwestii.

Pozdrawiam

Jaki proces obciąża procesor na 100? Program do filmów czy jakiś kodek?

Wygląda to następująco, otwieram menedżer zadań i w wydajności mam 100%, w monitorze zasobów pokazuje Potplayer ale nie dochodzi do 100%, skacze tak do 90% z tego co widzę. Jak odpalę youtube to wtedy pokazuje mi operę na troszkę niższym poziomie, około 70%. Gdzie te pozostałe % to przyznam że nie wiem. Mam tam ze 2-3 procesy które pobierają około 4-5 % więc jak do 70% dodamy te 5% to nie wiem gdzie podziały się jeszcze 25%… może w zły sposób na to patrzę.

Pozdrawiam

Jak zmniejszasz okno z filmem to obciążenie spada?

Tak, nie znacząco ale prawie o 10% mniej przy dość małym oknie jest.

Pozdrawiam

P.S
Zauważyłem także, że podczas oglądania teledysku w full hd na youtube procesor także jest na w miarę wysokim poziomie. Skacze między 30 a nawet 90%… I trzeba zaznaczyć iż nie mam na cały ekran obrazu włączony tylko tj. miniaturka. To może jednak coś na rzeczy z tym procem jest ?