Uzycie Ramu

Witam

Mam laptopa Toshiba 4 gb ramu a zużywa tylko 2.99 i mam system 32 bitowy czy jagbym zainstalował system 64 bitowy to jest szansa że będzie używane 100% ram ???

A oto mój procesor http://ark.intel.com/products/47663/Int … e-2_13-GHz . Jeśli się przyda :wink:

32 bitowy system nie obsługuje 4 GB ramu a na dodatek pewnie masz zintegrowaną kartę graficzną, która także sobie korzysta z tej pamięci.

Jak zainstalujesz 64 bitowy system, to system zaadresuje i wykorzysta pełne 4 GB RAM i więcej.

Nie wiem tylko, czy warto przechodzić na system 64-bitowy (patrz legalny system) tylko dla użycia tego 1 GB pamięci. Zastanów się, co tak dużo pamięci zużywa - czy musi?

Co masz na myśli legalny system?

Klucz licencyjny Windows pozwala na zainstalowanie wersji 32 lub 64 bitowej i będzie to legalne.

Windows 7 32bit obsługuje do 4GB ram. W twoim przypadku reszta ram jest przypisana do zintegrowanej karty graficznej.

Z 4GB nie przechodziłbym na x64

Zmień RAM na 8GB i wtedy przejdź na x64

Oczywiście nie oznacza to, że 4GB na x64 to za mało ale Win7 32-bit będzie działał szybciej z 4GB niż 64-bit z 4GB

Sam osobiście kilka dni temu zainstalowałem Win7 x64 posiadając tylko 4GB i widzę różnicę bo wcześniej miałem x86

Zainstalowałem x64 bo akurat miałem czas, a czekam na kuriera z nowymi RAM’amai 2x4GB. Po Nowym Roku powinien dotrzeć :roll:

Nie będzie obsługiwał całego RAMu.

Jednak…

• przechodząc na 64bity, system zarezerwuje więcej RAMu - to oczywiste.

• jeśli ustawiony jest jakikolwiek SWAP (plik stronicowania), system zacznie przerzucać dane na dysk, jeśli wolnego RAMu pozostanie w okolicach 25% - czyli w przypadku zajętego (zarezerwowanego) RAMu w około 3GB zacznie mocniej pracować dysk twardy.

Z zintegrowaną kartą graficzną nie wydaje mi się, żeby był jakikolwiek sens przechodzenia na 64bity. Można też wyłączyć SWAP całkiem, wtedy system wykorzysta 100% RAMu - ale… nie każda aplikacja pozwoli się uruchomić, w przypadku większego zapotrzebowania na RAM niż jest fizycznie na płycie (system będzie chciał więcej niż 4GB) - po prostu zawiesi się i zrestartuje.

Proponuje siedzieć przy tym co masz i zoptymalizować RAM (ładowane aplikacje i usługi do pamięci) lub dokupić 4GB.

Dodam, że mam grafikę dedykowaną nVidia i na 4 GB RAM dostępne jest 3.87 GB (Win7 x64)

Pełnych 4 GB tak jak kolega wyżej napisał wykorzystać się nie da.

Według mnie nie będzie to zgodne z licencją, lecz technicznie wykonalne. Nie po to masz naklejkę z wersją systemu operacyjnego na komputerze, gdzie jest wyraźnie określona wersja (32/64-bitowa). Sprawa oczywiście nie dotyczy się wersji BOX oraz MSDNAA i analogicznych.

Gdyby tak było można robić jak napisałeś, nie byłoby wyraźnej informacji, że systemy 32-bitowe nie można zaktualizować (wersją upgrade) do wersji 64-bitowych, tylko do 32-bitowych.

Nie zgodzę się z Tobą. Jest to posunięcie w pełni legalne.

Problem uaktualnienia nie polega na licencji a na zupełnie innej architekturze systemu i ona powoduje niemożność właśnie tego co w/w