Mam takie pytanie, czy istnieje jakiś sposób (może TeamViewer) żeby zrobić coś takiego że kupuje nowy komputer, bardzo dobry o wysokich parametrach, i odpalam na nim kilka systemów operacyjnych przez Virtual BOX, i teraz chce żeby każdy z kilku starych komputerów w domu (jeszcze z Windowsem XP, lub Linuxem na stare komputery) mógł się połączyć jednocześnie i każdy z nich mógł sterować tylko jednym (z kilku odpalonych na raz nowym kompie) okienkiem wirtualnej maszyny z system operacyjnym? Czy jest jakieś oprogramowanie z taką funkcją która by na to pozwalała? Chodzi o to że po co wyrzucać na śmietnik stare komputery skoro mogę je wykorzystać przez przesyłanie obrazu i sterowanie i wykorzystanie trochę mocy obliczeniowej nowego komputera. Nawet do przeglądania internetu, bo taka stara przeglądarka na Windows XP może już nie obsłużyć najnowszego HTML i CSS i dobrze wyświetlać stronę.
Poradzilem sobie w taki sposób że po prostu odpaliłem teamviewera na tej wirtualnej maszynie emulowanej w nowym kompie. Na razie testowałem z jednym połączeniem, ale i pewnie dwa na raz by działały.
Na Windowsie masz wbudowany pulpit zdalny (remote desktop). Nie musisz instalować zewnętrznych aplikacji, które na dodatek puszczają ruch przez swoje serwery zamiast bezpośrednio w sieci lokalnej.
Gorzej jak to wersja Home, wtedy zostają mechanizmy „zdalnej pomocy” i kod niby generuje chcący pomóc a potrzebujący pomocy wpisuje.
I możliwe, że on nie chce ograniczać się do LAN.
Ale pewnie też leci przez ich serwery by ktoś nie bawił się w „podwójne” przekierowywanie portów.
Przecież to jest standardowa funkcja w windows.
Uruchamiasz n maszyn wirtualnych i do każdej łączysz się przez wbudowanego w windows klienta pulpitu zdalnego.
Dodatkowo są inne rozwiązania jak np. vnc, nomachine, szukaj pod nazwą pulpit zdalny,