Użyteczne tylko 4GB z 8GB RAMu


(Drmotte) #1

Witam,

mój problem przedstawia się następująco. Miałem 4 GB RAMu (DDR3), postanowiłem jednak dokupić kolejne 4 (również DDR3), aby lepiej mi śmigało Dying Light. Jednak gdy wchodzę w Mój Komputer i sprawdzam właściwości wyświetla mi się komunikat: Zainstalowana pamięć RAM : 8GB (dostępne 4GB). Co to może oznaczać ?? Proszę o szybką pomoc. 

Procesor : Intel Core i7 860 2.8 GHz 

Windows 7 Home Premium 64-bit

Karta graficzna: ASUS GeForce GTX970 4096MB


(Semtex) #2

Witaj, popraw proszę tytuł tematu tak aby wstępnie informował o problemie, użyj przycisku EDYTUJ , który znajdziesz w prawym dolnym rogu Swojego posta-> następnie skorzystaj z opcji Użyj pełnego edytora. Dziękuję za uwagę.

Tip: Unikaj słów: “problem”, “help”, “pomocy” i.t.p. Tego typu słowa nie spowodują szybszej reakcji a mogą odnieść odwrotny skutek od oczekiwanego, tytuł tematu ma być skróconym opisem Twojego posta- powodzenia.


(pocolog) #3

Zamiast o karcie graficznej napisz o płycie głównej, a najlepiej to sam sprawdź w instrukcji obsługi prawidłową kolejność instalowania RAM w jej slotach. Instrukcję znajdziesz na stronie producenta jeśli wyrzuciłeś papierową.


(JNJN) #4

Program Aida64 i zobacz jak tam pokazuje?

 

Przełóż nową pamięć w inny bank - instrukcja do płyty i poczytaj jak należy instalować dwa moduły pamięci?

 

https://www.google.pl/search?q=Zainstalowana+pami%C4%99%C4%87+RAM+:+8GB+%28dost%C4%99pne+4GB%29&ie=utf-8&oe=utf-8&gws_rd=cr&ei=-WfcVM3KDcHIPJ2LgbAM

 

W ostateczności reset biosu baterią na poprawnie założonych modułach pamięci:

 

 

Aktualizacja biosu płyty.


(Drmotte) #5

Wysyłam zdjęcie z monitora zasobów. Pokazuje, że aż 4GB zarezerwowane dla biosu …

post-266688-0-65479200-1423760099_thumb.


(JNJN) #6

Wszystko masz napisane.


(Semtex) #7

Otwórz obudowę, zrób zdjęcie RAM daj na http://wstaw.org/ i w poście daj link.

 

Problem, który opisujesz często występuje przy złej instalacji pamięci w bankach na płycie głównej. Daj fotkę to zobaczymy. Poza tym podaj jakie pamięci posiadasz, dual/single itp.


(Drmotte) #8

http://wstaw.org/w/3cJq/

 

http://wstaw.org/w/3cJy/

 

http://wstaw.org/w/3cJv/

 

Mam łącznie 8 GB RAMu 2x2GB + 1x4GB (OBECNIE: dwójki włożone do portów 1 i 2, czwórka do portu 4) (przy pierwotnym układzie dwojki w 2 i 4, a czwórka w 1 [lub 3 -dokładnie nie pamiętam] płyta główna piszczała co jakiś czas, a komputer nie chciał się uruchomić)

PS w drugim linku przedstawiłem numerację portów 

PS II dwójki mam od Kingstona, a czwórkę od Goodramu, wszystkie 1333Mhz


(JNJN) #9

Ale GPU-Z widzi 8 GB.

 

Pokaż screen z panel sterowania i system - zobaczymy co tu pokazuje?

 

I trzeba kombinować z modułami 2 x 2 GB, bank 1 i 3 i 4 GB 2 lub 4 lub 2 i 4 i  4 GB 1 lub 3 bank.

 

Niektóre płyty mają problem przy 4 bankach dostępnych i jak wsadzisz 3 moduły - lubią mieć obsadzone wszystkie lub pierwszy lub dwa jednokolorowe.

 

Metoda prób i błędów.


(Semtex) #10

W manulau płyty powinien być opis obsadzenia banków w różnych scenariuszach, jeżeli nie to, jak @JNJN, podpowiada:

 

 


(Drmotte) #11

http://wstaw.org/w/3cJU/

http://wstaw.org/w/3cK0/

 

zrobiłem aktualizację BIOS-u i zamiast 4GB wyświetla się 3.99 GB


(JNJN) #12

Trzeba kombinować i jak dalej to samo, sprzedać 2 x 2 GB i kupić jeszcze jedną 4 Goodrama taką jak masz.

 

Pamięć najlepiej powinna o tych samych parametrach i tego samego producenta.


(Drmotte) #13

Poprzepinałem, pokombinowałem i jest pełna ósemka