Użytkowanie i przechowywanie bateri w laptopie

Witam

Nie wiem czy w dobrym dziale pisze. ale mam pytanie może troche dziwne ale się na tym nie znam.

Mianowicie zakupiłam ierwszy raz laptop. Komputer jest cały czas podłączony do sieci, nie będzie pracował narazie na samej bateri.

Więc czy mogę wyjąć z niego naładowaną baterie czy bateria musi być w nim cały czas.

Pozdrawiam

Możesz wyjąć ale najlepiej raz na 2 tygodnie rozładować baterie–>naładować–>i rozładować do 40% :stuck_out_tongue:

Witam

U mnie wygląda to tak iż bateria cały czas znajduje się w lapku raz w tygodniu pracuję na niej do pełnego rozładowania i ładuję na full.Wyczytałem też iż jeśli lapek cały czas pracuje na zasilaniu powinno się ją wyjąć (artukuł)

Pozdrawiam

Nieużywana bateria też z czasem traci swoje właściwości,więc kitranie jej w szafie ‘‘na później’’ nie ma sensu.W razie przerwy w dostawie prądu dobrze mieć baterie w laptopie,możesz jeszcze jakiś czas pracować na baterii lub przynajmniej zapisać dane.Tak jak napisali koledzy wcześniej raz na jakiś czas rozładuj baterie całkowicie i ponownie ją naładuj.W instrukcji laptopa powinny być zalecenia co do używania baterii,warto sprawdzić.

Artykułów na ten temat znajdziesz naprawdę mnóstwo.Według mnie tak czy siak bateria z czasem straci swoją żywotność więc czy aby jest sens ją chować w szafie ? nie sądzę.

Baterie fabrycznie naładowane są do około 40% i w takim stanie bez utraty wartości mogą być przechowywane nawet do 12 lat , pozatym niektóre laptopy posiadają zaawansowany bios który włancza ładowanie baterii jeżeli jej wartość spadnie do określonych procentów , laptopy della natomiast posiadają sztywną wartość procentową kiedy “laptop” ma rozpocząć ładowanie i jest to poniżej 40% i w takim wypadku niekonieczne jest wyciąganie baterii , pozatym jeżeli nawet nie ma takiej opcji to podobno takie baterie zanim zaczną tracić na “mocy” to muszą wykonać około 1200 cykli pełnych ładowań i podobno doładowywanie takiej nie jest zaliczane jako pełny cykl , na pełny cykl ładowania może składać się kilka doładowywań a pełny cykl jest zaliczany kiedy suma doładowywań wyniesie około 100% .

karina32 , proszę zapoznaj się z tą stroną oraz tym tematem, a następnie popraw tytuł tematu, używając przycisku ac7a4cd89050aa6e.gif