U mnie wygląda to tak iż bateria cały czas znajduje się w lapku raz w tygodniu pracuję na niej do pełnego rozładowania i ładuję na full.Wyczytałem też iż jeśli lapek cały czas pracuje na zasilaniu powinno się ją wyjąć (artukuł)
Nieużywana bateria też z czasem traci swoje właściwości,więc kitranie jej w szafie ‘‘na później’’ nie ma sensu.W razie przerwy w dostawie prądu dobrze mieć baterie w laptopie,możesz jeszcze jakiś czas pracować na baterii lub przynajmniej zapisać dane.Tak jak napisali koledzy wcześniej raz na jakiś czas rozładuj baterie całkowicie i ponownie ją naładuj.W instrukcji laptopa powinny być zalecenia co do używania baterii,warto sprawdzić.
Artykułów na ten temat znajdziesz naprawdę mnóstwo.Według mnie tak czy siak bateria z czasem straci swoją żywotność więc czy aby jest sens ją chować w szafie ? nie sądzę.
Baterie fabrycznie naładowane są do około 40% i w takim stanie bez utraty wartości mogą być przechowywane nawet do 12 lat , pozatym niektóre laptopy posiadają zaawansowany bios który włancza ładowanie baterii jeżeli jej wartość spadnie do określonych procentów , laptopy della natomiast posiadają sztywną wartość procentową kiedy “laptop” ma rozpocząć ładowanie i jest to poniżej 40% i w takim wypadku niekonieczne jest wyciąganie baterii , pozatym jeżeli nawet nie ma takiej opcji to podobno takie baterie zanim zaczną tracić na “mocy” to muszą wykonać około 1200 cykli pełnych ładowań i podobno doładowywanie takiej nie jest zaliczane jako pełny cykl , na pełny cykl ładowania może składać się kilka doładowywań a pełny cykl jest zaliczany kiedy suma doładowywań wyniesie około 100% .