Prosiłbym użytkowników oficjalnego Windowsa Visty o opinie o tym systemie.
Jesteście z niego zadowoleni? Co wam się nie podoba? Czy warto przerzucać się z XP na Viste czy jeszcze poczekać? Piszcie!
Prosiłbym użytkowników oficjalnego Windowsa Visty o opinie o tym systemie.
Jesteście z niego zadowoleni? Co wam się nie podoba? Czy warto przerzucać się z XP na Viste czy jeszcze poczekać? Piszcie!
No ja jestem zadowolony choć nie powiem że nie miałem kilku problemów no ale napisałem w tym dziale i inni userzy mi pomogli:) Mi sie podoba, przede wszystkim fajny wygląd. To zależy czy warto się przenosić od tego czy masz fundusze i do czego Ci ten system będzie potrzebny.
pozdrawiam
Możecie uznać mnie za wariata ale jutro instaluje Viste na moim komputerze:
RAM: 512 SDRAM
Procesor: Pentium 3, 933Mhz
Grafika: GeForce FX 5700 256 Ram
Dysk: 120GB
I zdam relację jak to chodzi Jestem bardzo ciekawy nowego systemu i ciekawość mnei zżera
Nabyłem wersję Home Premium 32 bit. Nie żałuję ani jednej wydanej złotówki na Vistę. Śmiga lepiej niż XP HE. Fakt mam 2 GB pamięci. Nie używam gier dlatego nic nie powiem na ten temat. Robiłem próby nagrywania, które przeszły pozytywnie. Zrobiłem tym sposobem nawet kopię nabytego nośnika DVD. Można formatować płyty w taki sposób, aby móc używać podobnie jak dyskietki. Podsumowując zero problemów. Przez parę dni żadnej zwiechy czy ekranu śmierci nie widziałem. Do kontroli użytkownika można jakoś się przyzwyczaić /te tzw. potwierdzanie/. Windows update znalazł wszystkie sterowniki do sprzętu oprócz drukarki HP, ale pokazały się sterowniki do Visty na stronach HP. Jednym słowem wrażenia pozytywne. Zaskoczenia nie było z mojej strony ponieważ przez 3 m-ce używałem wersji testowych x64.
Jestem zadowolony z Windows Visty. Obecnie (od lipca 2006) nie posiadam Windows XP (sprzedałem) i rozstałem się z nim na zawsze. Windows Vista jest szybki, stabilny a przede wszystkim bezpieczny (nie miałem jeszcze zainstalowanego antyVira).
Dla wszystkich miłośników nowego systemu, będących jednocześnie fanami muzyki, filmów i innych mediów, polecam dość długi i miejscami ciężkawy artykół na stronie http://byte.livenet.pl/?page_id=819&page=1
Warto przeczytać…
Polecam windows działa wspaniale lepiej niz xp!! Myślałem ze ten system bedzie mulił i w ogóle a jest na odwrót
W całej rozciągłości popieram powyższe. Sam korzystam z Vista Home Premium (poprzednio XP Prof i XP MCE) - warto ją było kupić.
* stabilna - do dnia dzisiejszego żadnego zwisu;
* szybka i wydajna - błyskawiczny dostęp do plików (indeksowanie i wyszukiwanie), poprawiony i ulepszony PREFETCH;
* bezproblemowa instalacja - wszystkie sterowniki oprócz AUDIGY 4 zainstalowane z systemem, później poprawione Windows Update;
* komfortowa praca;
* zgodność z oprogramowaniem - nie miałem żadnych problemów z zainstalowaniem i użytkowaniem dotychczasowych aplikacji;
Jakoś nie zauważam tego przy codziennym użytkowaniu systemu. Nawet wydaje mi się że filmy divx chodzą lepiej (trochę lepsza jakość)
A kto to ten “(cc) Peter Gutmann (wersja oryginalna)” - jakiś kociarz czy mormon hehe :lol:
Tych głupot zazwyczaj używają jako swoich atutów walki z Vistą - użytkownicy Linuxa.
Nie pisałem wczesniej o tym ale rzeczywiście dekodowanie wideo jest poprawione - w XP MCE obraz TV był jakiś przymglony a Vista Media Center wyświetla go o niebo lepiej. Sterowniki czy lepsze wykorzystanie sprzętu?
Do instaluj sobie PureVideo - to dopiero zobaczysz jakość i zmniejszenie zużycia procka o 80% (tylko dla kart NVIDIA :lol: )
Przy odtwarzaniu DVD - obciążenie procesora 8%, wykorzystanie pamięci RAM 32% - JESZCZE MI ŹLE?
PureVideo zainstalowane ale na mojej grafie nie wszystkie jego funkcje działają (grafa na AGP 8x);
Pozostaje tylko zmiana sprzętu :mrgreen:
Vsta chodzi super na moim kompie (co mnie zdziwiło). Mój komp to AMD Athlon 1700+ 1,5Ghz , 384 Mb RAM i karta graficzna nvidia GeForce 2 Ti 64 Mb. Jestem z niej zadowolony
Ja też bym się zdziwił.
Bo wszystkie zabezpieczenia DRM się uaktywniają tylko przy zawartości która wymaga takich zabezpieczeń. A nikt z nas takiej chyba nie posiada (kto ma odtwarzacz HD DVD albo Blu-ray w domu?) to nikomu DRM pod Vistą nic nie robią. Czyli ten link, co nim się wszyscy przerzucają, jaka to Vista jest zła można sobie przeczytać i nie kupować chronionej zawartości po prostu.
Używam Visty, cały czas RC2, bo nie mam czasu instalować RTM. I powiem tak, że z kompatybilnością jest średnio. Nero 7 nie mam, nie stać mnie. CDBurnerXP darmowy nie działa (działa już?). Turbo Delphi nie chciało się zainstalować (aczkolwiek jest to możliwe). Visual Studio 2005 działa jak powinno, reszta programów używanych na co dzień także.
Nie rozumiem jednak dlaczego po pierwszym teście wydajności umie system Aero Glass na dwóch monitorach, a po updejcie sterowników i ponownym teście już nie umie. Ot, ciekawe.
Ale działa inny darmowy Deep Burner
Jak to średnio? Wymieniłeś tylko albo aż dwa programy, które Ci nie poszły - TO JEST BARDZO DOBRZE JAK NA CAŁKIEM NOWY SYSTEM z Microsoftu :mrgreen:
Za jakis czas bedzie tak ze prawie wszystkie programy beda dzialac lepiej jak na XP nie mowie tu juz o DX10 i nowych kartach NV 8xxx lowend…
Ludzie bez przesady… zeby marudzic ze jakis programik nie dziala kilka dni po premierze nowego OS
BRAWO jeden z nielicznych rozsądnych BRAWO _Maxi_
Plusy:
-łatwa instalacja
-super wygląd
-dobrze, że zmieniono menu
-miniaturki zdjęć zamiast ikon bardzo dobre rozwiązanie
-śmiga szybciej niż XP
Minusy:
-systematyczne zawieszanie się IE7
-uciązliwe blokowanie gg przez Windows Defender
-programy z pod XP działają ale ich funkcjonalność jest okrojona np. WinRAR
-ciężko się przyzwyczaić do systemu
-UAC-strasznie uciązliwe te wielokrotne potwierdzanie
-typowe problemy jak przy każdym świeżutkim oprogramowaniu np. brak sterowników
IE7 pewnie poprawia…a jak nie to jest co innego WinRar z pewnoscia wyjdzie na Vista… cierpliwosci