Używana licencja Windows

Witam,

Czy komuś zdarzyło się może kupić Windows COA używane? Interesują mnie głównie win7 i win10 i informacje czy były jakiekolwiek problemy po wgraniu takiej licencji do pc/laptopa. Za system nowy oryginalny nie widzi mi się płacić tyle co trzeba, a musi być Windows żeby dało radę w coś pograć.

Pozdrawiam i sorki jak powieliłem temat, ale się nie doszukałem takowego.

Aktywować się pewnie da, ale nie będzie to zgodne z licencją - czyli zwyczajanie ‘piracisz’.

COA w sensie że naklejkę z obudowy? W teorii w naszym kraju powinno to przejść przy licencji BOX, ale lepiej żebyś miał jeszcze potwierdzenie zakupu (paragon/fakturę).

Poprawcie mnie, jeżeli się mylę, ale Używanej licencji z naklejką COA - zdaje się OEM - nie da się odsprzedać w świetle licencji, ale wersję BOX, czyli tą bez naklejki można odsprzedawać niemal w nieskończoność. Licencjonowanie Windowsa jest paskudne…

@LORDEK Dawno nie kupowałem Windowsa więc nie wiem, ale naklejki COA nie dostaje się również do BOX?

COA zdaje się jest potwierdzeniem, że dana licencja przypisana jest do tego konkretnego komputera. BOX możesz instalować i przenosić na różne komputery i stosowanie tutaj jakiejkolwiek naklejki byłoby czymś dziwnym - no bo niby jak teraz zerwać naklejkę i przykleić ja na inny komputer?

Czyli poza kwestią sentymentalną ,tak naprawdę mając COA na budzie nic mi się nie przytrafi.

Tak jak zerwałem naklejkę rejestracyjną z szyby samochodowej przy wymianie :laughing:

Suszarka do włosów.

Tyle, że to by było utrudnianie przeniesienia systemu na inny komputer. COA jest, ale tylko na opakowaniu i nie trzeba niczego na komputer przyklejać.

Używanej licencji Windowsa – ciąg dalszy

No to jak jest w praktyce ? Chcę odkupić na Allegro Windows 7 , jest naklejka, jest hologram, nawet marka laptopa jest taka sama. Będzie faktura i oświadczenie o utylizacji sprzętu ."Ściągam "siódemkę ze strony Majkrosoftu czy z innych portali i muszę ją aktywować. Na czym owa aktywacja polega i czy w tym momencie może się okazać, że to wszystko to “zonk” ? że koniec zabawy ? :roll_eyes:
a poza tym czy instaluje się “7” na XP-ku czy trzeba sformatować komputer ? Nie chcę bałaganu :wink: Dzięki za pomoc :blush:

Licencja: jest to niezgodne z licencją
Instalacja: najlepiej na czysto, dokładnie taka sama wersja.

1 polubienie

Domyślam się, że takie praktyki są niezgodne z licencją ale zarówno osoby same tak robią jak i serwisy komputerowe - w kilku i to dużych, solidnych nie robili problemu. "Siódemkę ? - ależ oczywiście "…Zauważyłam, że dostaje się dokument utylizacji sprzętu więc może to niezupełnie omijanie prawa ? A czy aktualizacje są dostępne ? I po co ta aktywacja ( podobno telefonicznie bądź mejlowo) ?

No ale o czym jest dyskusja? Masz wtedy klucz aktywacyjny, który prawdopodobnie nigdy nie został jeszcze użyty. Instalujesz W7, albo W10 i tyle. O czym chesz dokładnie dyskutować?