Czy komuś zdarzyło się może kupić Windows COA używane? Interesują mnie głównie win7 i win10 i informacje czy były jakiekolwiek problemy po wgraniu takiej licencji do pc/laptopa. Za system nowy oryginalny nie widzi mi się płacić tyle co trzeba, a musi być Windows żeby dało radę w coś pograć.
Pozdrawiam i sorki jak powieliłem temat, ale się nie doszukałem takowego.
COA w sensie że naklejkę z obudowy? W teorii w naszym kraju powinno to przejść przy licencji BOX, ale lepiej żebyś miał jeszcze potwierdzenie zakupu (paragon/fakturę).
Poprawcie mnie, jeżeli się mylę, ale Używanej licencji z naklejką COA - zdaje się OEM - nie da się odsprzedać w świetle licencji, ale wersję BOX, czyli tą bez naklejki można odsprzedawać niemal w nieskończoność. Licencjonowanie Windowsa jest paskudne…
COA zdaje się jest potwierdzeniem, że dana licencja przypisana jest do tego konkretnego komputera. BOX możesz instalować i przenosić na różne komputery i stosowanie tutaj jakiejkolwiek naklejki byłoby czymś dziwnym - no bo niby jak teraz zerwać naklejkę i przykleić ja na inny komputer?
No to jak jest w praktyce ? Chcę odkupić na Allegro Windows 7 , jest naklejka, jest hologram, nawet marka laptopa jest taka sama. Będzie faktura i oświadczenie o utylizacji sprzętu ."Ściągam "siódemkę ze strony Majkrosoftu czy z innych portali i muszę ją aktywować. Na czym owa aktywacja polega i czy w tym momencie może się okazać, że to wszystko to “zonk” ? że koniec zabawy ?
a poza tym czy instaluje się “7” na XP-ku czy trzeba sformatować komputer ? Nie chcę bałaganu Dzięki za pomoc
Domyślam się, że takie praktyki są niezgodne z licencją ale zarówno osoby same tak robią jak i serwisy komputerowe - w kilku i to dużych, solidnych nie robili problemu. "Siódemkę ? - ależ oczywiście "…Zauważyłam, że dostaje się dokument utylizacji sprzętu więc może to niezupełnie omijanie prawa ? A czy aktualizacje są dostępne ? I po co ta aktywacja ( podobno telefonicznie bądź mejlowo) ?
No ale o czym jest dyskusja? Masz wtedy klucz aktywacyjny, który prawdopodobnie nigdy nie został jeszcze użyty. Instalujesz W7, albo W10 i tyle. O czym chesz dokładnie dyskutować?