czy używanie tych programów jest bezpieczne ? revo unistaler usuwa rejestr i czy to nie namiesza w systemie ?
Ja korzystam i jest dobrze.
bardzo dobrze więcej pracy na serwisie i kasa się zgadza
No mi się jeszcze nic nie skaszaniło od tych softów.
Jakby usuwał rejestr to by system już się nie włączył.
Od dawna używam Revo (z wyłączoną opcją tworzenia punktu przywracania) i nie napotkałem problemu żeby z rejestrem coś namieszał (zresztą zawsze sprawdzam co proponuje usuwać). Ogólnie dość dobrze usuwa pozostałości po odinstalowanych programach choć czasem trzeba i tak co nieco ręcznie pousuwać.
Ja też używam Revo od 8 lat i nic mi nie popsuł, co do ccleanera, to zasadniczo bezpieczny, choć ja akurat pamiętam początki jego i potrafił narozrabiać, ale to były jego początki lata temu, a od tak dawna nic się nie działo, że mogę z czystym sumieniem powiedzieć teraz jest w pełni ok.
Odpowiedz sobie na pytanie “po co”
- “żeby szybciej chodził” -> nie zauważysz
- “żeby było czysto” -> nie ma znaczenia poza dyskami 120GB, zresztą czysto nie znaczy szybciej
- “żeby było optymalnie” -> koncepcja programu działającego w tle, który pilnuje żeby nie było programów działających w tle kojarzy mi się z dawnym programem Lenovo Power Manager do oszczędzania baterii. Miał UI z przezroczystością, włączał zewnętrzną grafikę podczas uruchomienia i rozpędzał wiatraki
Wciąż powtarzam i zwracam uwagę, że to nie 1993. Nie trzeba już fachowca i 800-stronicowego podręcznika wykutego na pamięć, żeby komputer działał optymalnie. On działa “po prostu”, a nadmierna dbałość już nawet nie podpada pod bycie entuzjastą. To już tylko dziwne hobby.
Wywalić szrot od producenta, odinstalować aplikacje Metro, przejechać raz Sysinternals Autoruns i tyle.
Ja sobie zostawiłem ASUS Aromury. Fajna aplikacja choć nie jest niezbędna. Ale taki soft od producenta jak ta aplikacja to ja rozumiem i popieram.
Jest bezpieczne pod warunkiem, że rozumiesz co zaznaczasz w opcjach i czytasz zawartość ekranu zanim klikniesz przysłowiowe “Do it!”.