Propozycja tylko dlatego, że znajomy kupował precisiona jakiś czas temu do podobnych zastosowań.
Szczerze - kompletnie nie mam pojęcia czego szukać i czym się kierować. Budżet nieduży ale mam nadzieję, że coś się znajdzie w tych widełkach. Głównie, zależy mi na płynnej pracy w Inventorze, AutoCADzie. Żona bawi się w filmowanie także ewentualna obróbka video, później oglądanie filmów na szarym końcu wydajność w grach.
Spoko, laptop jest ok. do grania to ta grafika na poziomie 1050. Tylko, mogą być różne jazdy, np. przekłamania tekstur na grach, do programów, jak najbardziej. Nowego w podobnej cenie masz Acera nitro 5 z ryżym 5 i 1650. Też się sprawdza w takich zastosowaniach, te programy dobrze się skalują na ryzenach.
Pvilion jest delikatniejszą konstrukcją od Della i Acera, zawiasy delikatniejsze i bardziej giętka pokrywa . Sam mając podobny wybór na rynku, kupiłem niedawno dwa Acery do pracy i się sprawdzają. Tyko w tej cenie to już R7 powinien się trafić. Dwa sloty m2 i s-ata. Fabrycznie niezłe WD dają i temp. karty w okolicach 60 w trakcie katowania.
Niewielka firma którą obsługuję od lat, zajmująca się tą branżą i posiadająca kilkunastu pracowników i tyleż komputerów, gdy kilka lat temu dostała pierwszego Ryzena na próbę, skończyło się w zeszłym roku na wymianie wszystkich komputerów z intela na nowe AMD.
Pracują na programie REVIT
Do renderingu kupili sobie GTX 2070 i im wystarcza. Robią wyłącznie duże rzeczy. Z AMD są bardziej zadowoleni, co jest zrozumiałe, bo do pracy w edytorze to niema większego znaczenia, a przy renderingu większa wydajność wielowątkowa potrafi dać wielkiego kopa. Z tym, że to działa na większych rzeczach, bo chwilę trwa przygotowanie procesu, a to nie jedzie na kilku rdzeniach. Najpierw jest przygotowywany proces, potem leci rendering na wszystkich rdzeniach.
Ogólnie AMD za te same a czasami o wiele mniejsze pieniądze działa szybciej od intela na niemal każdym oprogramowaniu do pracy. Do tego w komplecie otrzymujesz kartę od AMD, która lepiej działa od intela przy wspomaganiu rzeczy które nie potrzebują olbrzymiej wydajności, ale jednak warto by je wspomóc akceleracją. Przy pracy już 3 generacja AMD Ryzen była bardzo dobra, nowsze tylko zwiększają przewagę.
Szukałem za Twoją radą jeszcze Acera o podobnej specyfikacji ale widzę, że to już wydatek rzędu 4,5tys. Także zmuszony chyba będę zostać przy HP który linkowałem wcześniej. Rozumiem Poleasingowe odpuszczam.
No nie do końca. Nie jestem jakimś funbojem czy coś.
Ale robilem PRN do druku w wysokiej rozdziałce na sterach naświetlarki i ryzen się udusił. zrobił po 5 min. 100% zużycia rdzeni.
Odpalilem to na i-5 9600, - niecala minuta , nawet się nie spocił.
Corel
zaczynałem z corelem 7, znam ból niezapisanych prac.
Do Corela 9 przysłali nam tracballa logitecha, tylko ja potrafiłem tym działać.
No i quake3 z trackballem. kulka w ruch, obrót i strzał.