Używany laptop do 3,5k - Inventor, autocad

Cześć, szukam laptopa a się na tym nie znam xD poniżej czego oczekuje.

1. Kwota przeznaczona na zakup:

3500zł ± 250

1. Laptop nowy/używany:

Używany - dobrze gdyby miał min rok gwarancji

1. Rozmiar matrycy:

Min 15" w planach dodatkowy monitor

1. Główne zastosowanie:

Inventor, AutoCAD, Photoshop, obróbka filmów. Po godzinach starsze gierki typu wiedźmin 3, WOT

1. Miejsce użytkowania:

Przeważnie dom

1. Wymagania specjalne:

Matowa matryca wskazana

1. Osobiste preferencje:

Brak

:sunglasses: System operacyjny:

Może być bez

1. Własna propozycja:

https://allegro.pl/oferta/dell-precision-7510-i7-6920h-32gb-512ssd-m2000-fhd-10495144589

Propozycja tylko dlatego, że znajomy kupował precisiona jakiś czas temu do podobnych zastosowań.

Szczerze - kompletnie nie mam pojęcia czego szukać i czym się kierować. Budżet nieduży ale mam nadzieję, że coś się znajdzie w tych widełkach. Głównie, zależy mi na płynnej pracy w Inventorze, AutoCADzie. Żona bawi się w filmowanie także ewentualna obróbka video, później oglądanie filmów na szarym końcu wydajność w grach.

Spoko, laptop jest ok. do grania to ta grafika na poziomie 1050. Tylko, mogą być różne jazdy, np. przekłamania tekstur na grach, do programów, jak najbardziej. Nowego w podobnej cenie masz Acera nitro 5 z ryżym 5 i 1650. Też się sprawdza w takich zastosowaniach, te programy dobrze się skalują na ryzenach.

No właśnie chciałem pytać jak mają się nowe gamingowe w tych cenach w porównaniu z kilkuletnimi stacjami roboczymi.

Znalazłem jeszcze coś takiego:
https://allegro.pl/oferta/dell-7710-i7-6820hq-32gb-512gb-ssd-m4000m-fhd-w10p-10652660865

Będzie widoczna różnica? Bo jeśli będą sprawdzać się podobnie to wolałbym jednak nowy z gwarancją.

Pvilion jest delikatniejszą konstrukcją od Della i Acera, zawiasy delikatniejsze i bardziej giętka pokrywa . Sam mając podobny wybór na rynku, kupiłem niedawno dwa Acery do pracy i się sprawdzają. Tyko w tej cenie to już R7 powinien się trafić. Dwa sloty m2 i s-ata. Fabrycznie niezłe WD dają i temp. karty w okolicach 60 w trakcie katowania.

Słyszałem, że do inventora, cada lepiej sobie radzi Intel niż ryżem. Jaka Twoja opinia na ten temat?

Lepszy nowy Ryzen od używanego Intela. I posłuży dłużej (gwarancja!), i nowe procesory te starsze (poniżej 8000 u Intela) biją na głowę.

Niewielka firma którą obsługuję od lat, zajmująca się tą branżą i posiadająca kilkunastu pracowników i tyleż komputerów, gdy kilka lat temu dostała pierwszego Ryzena na próbę, skończyło się w zeszłym roku na wymianie wszystkich komputerów z intela na nowe AMD.
Pracują na programie REVIT
Do renderingu kupili sobie GTX 2070 i im wystarcza. Robią wyłącznie duże rzeczy. Z AMD są bardziej zadowoleni, co jest zrozumiałe, bo do pracy w edytorze to niema większego znaczenia, a przy renderingu większa wydajność wielowątkowa potrafi dać wielkiego kopa. Z tym, że to działa na większych rzeczach, bo chwilę trwa przygotowanie procesu, a to nie jedzie na kilku rdzeniach. Najpierw jest przygotowywany proces, potem leci rendering na wszystkich rdzeniach.

Ogólnie AMD za te same a czasami o wiele mniejsze pieniądze działa szybciej od intela na niemal każdym oprogramowaniu do pracy. Do tego w komplecie otrzymujesz kartę od AMD, która lepiej działa od intela przy wspomaganiu rzeczy które nie potrzebują olbrzymiej wydajności, ale jednak warto by je wspomóc akceleracją. Przy pracy już 3 generacja AMD Ryzen była bardzo dobra, nowsze tylko zwiększają przewagę.

Trochę rozjaśniłeś, dzieki wielkie za pomoc!
No nic, to rozejrzę się jeszcze za Acerem z podobną specyfikacja o której wspomniałeś

A był taki? :smiley:

Oj tam, literówka. RTX. Tych nazw jak psów. :stuck_out_tongue_winking_eye:

Szukałem za Twoją radą jeszcze Acera o podobnej specyfikacji ale widzę, że to już wydatek rzędu 4,5tys. Także zmuszony chyba będę zostać przy HP który linkowałem wcześniej. Rozumiem Poleasingowe odpuszczam.

Widzę, że w podobnych cenach i specyfikacji do HP to jeszcze jakieś Lenovo by się znalazło.
Np:
https://allegro.pl/oferta/lenovo-ip-gaming-3-ryzen-5-32gb-512ssd-gtx1650-10659313464

Chyba, że macie jeszcze jakieś alternatywy?
Bo szczerze, ten HP podobałoby mi się jakbym miał z 13 lat :stuck_out_tongue:

Tu masz np. za 3600 coś podobnego link.

Plomby to to niema, więc można dłubać sobie.

No nie do końca. Nie jestem jakimś funbojem czy coś.
Ale robilem PRN do druku w wysokiej rozdziałce na sterach naświetlarki i ryzen się udusił. zrobił po 5 min. 100% zużycia rdzeni.
Odpalilem to na i-5 9600, - niecala minuta , nawet się nie spocił.
Corel

Nie, nie. Wiemy, że stacjonarny komputer jest lepszy do pracy. Człowiek chce sobie kupić fajnego Pickupa, a ty, że betoniarka lepsza. :wink:

Swoją drogą, starszy Corel to nawet na 4 rdzeniach miał kłopot i się wywalał. Pamiętasz takiego?

zaczynałem z corelem 7, znam ból niezapisanych prac.
Do Corela 9 przysłali nam tracballa logitecha, tylko ja potrafiłem tym działać.
No i quake3 z trackballem. kulka w ruch, obrót i strzał. :slight_smile: