Używany laptop do cs:go

Witam. Jaki polecacie tani laptop, który ma służyć tylko do csgo, filmów, lola. Chciałbym żeby było te 100fps w csgo na ust najniższych 4:3. Nie musi być fhd.

Biorąc pod uwagę optymalizację CS GO po ostatnich aktualizacjach masę czasu temu, to praktycznie na niczym płynnie to nie działa.

Minimum 4 wątki + kartanie gorsza od 1030 - w używanych laptopach to nie ma większych szans.

Hmmm, jutro może przetestuję na moim to odpowiem co jest potrzebne :wink:
PS: po co 100FPS, jak nie zobaczysz powyżej 60? Chyba ważne by nie spadały poniżej 60? (naturalnie nie licząc smoke’a).

To jest kwestia czasu, aż optymalizacja cs będzie jeszcze gorsza, przykładowo kiedyś na q6600 gts450 nawet 250fps, teraz 250 fps na rx560x, ryzen 5 2500u i to jest max. Dlatego wolę mieć te 50 więcej, bo za pół roku będzie 50 mniej

Nie, to nie jest kwestia czasu. Valve powinno się stuknąć w głowę. Jeżeli coś starego kiedyś działało na bardziej leciwym sprzęcie, to po co to psuć i dostosowywać tylko do sprzętów dla wymagających graczy? Steam zaczyna schodzić już na psy. Bez urazy.

Po to, że nie masz synchronizacji renderowania klatek przez kartę graficzna z ich wyświetlaniem na ekranie. Mając więcej FPS masz płynniejszy obraz bo jest mniejsza szansa na to, że monitor wyświetli częściowo jedną klatkę, a częściowo drugą gdzie obiekty na tych dwóch klatkach są w zupełnie innym położeniu - nie muszą być w tych samych miejscach. Przy większej ilość FPS dalej wyświetli 2 klatki, ale różnica w położeniu obiektów na na nich będzie znacznie mniejsza ponieważ druga klatka jest wyrenderowana ze znacznie wcześniejszymi danymi niż w przypadku mniejszej liczby fps.

PS. Już Ci to kilkukrotnie tłumaczyłem, ale jak widzę dalej wolisz opowiadać bajki wymyślone przez ludzi którzy nigdy się nie zastanowili nad tym czemu lepiej mieć więcej fps na karcie niż odświeżania w monitorze. Ci sami ludzie nie zastanowili się również nad tym jak obraz jest renderowany przez kartę, a następnie przesłany z karty do monitora, a potem wyświetlany.

Co nie zmienia faktu, że optymalizację przez valve po ostatnich aktualizacjach gry idzie wszystko o cztery litery roztrzaskać. I tu powinieneś się zgodzić. Bo po któreś aktualizacji gry, przez dłuższy czas są spadki np. FPS i sama wydajność gry stawia wiele do życzenia.

Jeśli to było do mnie to ja w ogóle nie poruszyłem tematu optymizacji cs’a. Mówiłem tylko o sensie ustawiania tych “magicznych” 100fps (chociaż osobiście nie uważam by była to najlepsza ilość fps jaką trzeba ustawić) i to nie dotyczy tylko cs’a, lecz każdej gry z dynamiczna akcja.

Jaki posiadasz maksymalny budżet?

Racja :slightly_smiling_face:

Nie chciałbym przeznaczyć więcej niż 1000zł. Zastanawiam się nad sprzedażą Nitro 5 z Ryzen 5 2500u, RX560x, 8GB, HDD 1TB, sprzedałbym go pewnie za jakieś 2000-2400zł, zawsze by te 1000zł zostało, a w inne gry oprócz cs to w sumie i tak nie gram, czasami zagram w lola, pooglądam różne filmy. Z tego co kolega wyżej napisał to MX130 do cs to jest minimum, więc chyba nie opłaca mi się sprzedawać mojego aktualnego laptopa.

Z tego co widzę na olx Aspire 3 z i3, mx130, ssd240, 8gb kosztuje 1600zł. https://www.olx.pl/oferta/laptop-acer-aspire-3-i3-7020u-8gb-ram-ddr4-mx130-fhd-CID99-IDA8lzW.html#8bac41ac7b;promoted

Znalazłem z gtx940m za 800zł