Używany laptop do kwoty około 1000 zł

Witam,

Poszukuję dobrego laptopa w podanej kwocie. Celuję w della latitude e6430. Aczkolwiek zastanawiam się nad modelem o generację niższym - dellu latitude e6420. Ciekawi mnie różnica w wydajności procesorów. Czy i5 3 generacji jest widocznie lepsza od i5 2 generacji? Laptop będzie non stop eksploatowany. Prócz domowych obowiązków (internet, multimedia), będzie musiał obsłużyć także program graficzny GIMP oraz poradzić sobie z programowaniem webowym.

Na koniec chciałbym się dowiedzieć, jaki nowy laptop (w jakiej cenie) dorównywałby osiągom wspomnianego della?

Szukając w takiej kwocie i mając jednocześnie na względzie wydajność, raczej nie ma co szukać nowego sprzętu. A już na pewno nie z linii biznesowej, a to zupełnie inna jakość wykonania.

Znalazłem kilka ciekawych laptopów z linii Latitude e6420 w cenie do 1000 zł, jednak w oczy rzucił mi jeszcze jeden sprzęt z konkurencyjnej marki - Lenovo Thinkpad T420 z matrycą HD+. Jestem ciekaw opinii, którego z nich warto byłoby wybrać. Nie znalazłem w tej cenie Della z matrycą wyższą niż HD. Na “papierze” lepiej prezentuje się Thinkpad, ale nie wiem jak z awaryjnością i samą kulturą pracy. 

Z awaryjnością nie jest najgorzej, ale kultura pracy i jakość wykonania już nie ta co w IBM. Z biznesówek nezgorsze są też HP elitebook.

HD+ to nic innego jak 1600 x 900px , wspomniane przez Ciebie Dell’e też taką miały jak pisałem wcześniej. Czerń na żadnym z nich nie powala, a Delle mają jepszy kontrast (porównania na notebookcheck)

Tak,  masz rację co do matrycy. Pomyliłem modele Thinkpada. Czytałem recenzję T520 i do niego porównywałem latitude e6420. 

Edit.

Co sądzisz o tych aukcjach? Widzisz coś w nich podejrzanego? System mam nadzieję,  że jest legalny i da się go zaktualizować do 10. Dopytuje się, gdyż na różnych aukcjach różnie jest napisane co do legalności takich windowsów. 

Dell Latitude e6420 HD+ 889zł

Dell Latitude e6420 HD+ 899zł