Witam, na oox znalazłem taki zestaw:
PŁYTA GŁÓWNA-MSI B250 GAMING PRO CARBON
PROCESOR-I3 7100 3,9GHz
RAM-BALLISTIX DDR4 2400HZ 8G
KARTA GRAFICZNA- RADEON RX 570 MSI GAMING X
ZASILACZ- GIGABYTE Pb500 500w
CHŁODZENIE PROCESORA-SUPER SILENT P1 PWM
DYSK-500G HDD FIRMY SEAGATE
Wyceniony jest na ok1300zl, same nowe części warte około 2500.
Jaką jest jego faktyczną wartość jako używanego i ile warto za niego zapłacić?
600-700 za mobo+ CPU. Pamięci za ok 150, Radek wart jakieś 400-500 zł w zależności ile ma VRAM. Zasilacz 100, dysk również choć zależy od jego kondycji. Chłodzenie warte 20 zł. Myślę, że wart, choć 50-100 zł można próbować utargować.
Zastanów się kiedy chcesz ulepszyć procesor.
On ma tylko 2 rdzenie 4 wątki, czyli jak nowe Pentiumy. Karta graficzna ma więcej możliwości niż procesor, który w niektórych tytułach będzie zabijany już na ustawieniach średnich.
Sam zestaw w cenie jest OK.
Koszt jednak zmiany na i5 lub i7 jest nieadekwatny do ceny.
Chyba że taki zestaw najbliższe ze 3 lata Ci wystarczy to wtedy ceny spadną do trochę lepszych.
Dzięki za szybką odpowiedź.
Na razie i3 mi wystarczy, i w tej cenie z używanych jest to najnowsza platforma chyba jako jedyna na ddr4 i Intelu, reszta na AMD fx8320/6xxx, więc możliwości upgrade ma chyba największe.
Głównie chodziło mi o jego wartość co już kolega wyżej podliczył za co również dziękuję .
niezupełnie, paradoksalnie łatwiej byłoby zupgradować nowy na am4,
Sprawdź przynajmniej czy ta płyta na 100% przyjmie nowe procki, bo z tego co psize
“Obsługa procesorów 7. i 6. generacji z serii Intel® Core™ / Pentium® / Celeron® – podstawka LGA 1151” i wyżej nie przejdziesz, a tym braknie rdzenii….
B250 mają 7 generację najwyżej. 8 i 9 są dla płyt głównych 3XX.
Jednak jak komp na ten chwilę mu wystarczy to później wystarczy że wsadzi i7 i będzie git.
Tylko czy uwzględnił Autor, że wymiana tego procka może wynieć tyle co ten komp?
Ok, trochę przesadzam, ale tylko trochę, ostatnio nasz 300postowy poeta i7 4xxx kupił po ~~500 zł, tu za “nowszy” będzie ekstra więcej
Jeśli bym coś wymieniał to i tak raczej właśnie procesor na i5/i7 tej samej generacji.
Wracając do początku, ciężko coś lepszego znaleźć w tej cenie, ewentualne zestawy pod AMD:
- Procesor - AMD FX™-6300 Six-Core 3.50GHz +
Chłodzenie CPU Noctua NH-U14S - Pamięć RAM - 2x4GB DDR3 1600 Mhz
- Dysk twardy –120 GB SSD samsung + 500 GB HDD
- Zasilacz: TX650W Power Supply
- Karta graficzna -Gigabyte GeForce GTX 970
7.Płyta główna- Gigabyte GA-970A-UD3
Albo
Procesor AMD FX-8320
-Pamięć ram 8GB 1600Mhz DDR3
-Płyta Gigabyte GA-78LMT-USB3
-Obudwowa Zalman ZM-T5
-Zasilacz BeQuiet 550W
-Dysk 2000GB/2TB
-Karta Graficzna MSI RX480 8GB
No i nie będę wymieniał teraz bo to bez sensu, narazie szukam budżetowego zastępstwa dla zepsutego łapka.
O wymianie zacząłem myśleć dopiero przez wasze podpowiedzi a i tak widzę to dopiero za jakieś 2/3 lata kiedy już będą tanie.
Jako budżetowy jest OK, nawet w coś lekkiego zagrasz. Lekkiego.
Na taniośc nie licz, nadal bezie sporo “ubranych” w stare Intele do modernizacji, którzy będą chcieli siedzieć bez wymiany. Może ze 100 lub 200 zł spadnie cena, ale za i7 i tak z 500 dasz. O i5 nie mówię nawet, za 2-3 lata bęzie to już zupełnie niegrywalny złom montowany w netbookach.
Już teraz i3 Intela ma 4 rdzenie, bez 8 wątków o grach ciężko mówić, jest więc szansa, ze następne generacje będą też bardziej obfite - wymagania gier też wzrosną
Nie no, masz rację. Tak jak mówiłem, jest to ok do grania na ustawieniach średnie / wysokie maksymalnie. Jeśli to wystarcza to OK, ale za jakiś czas wydasz na stary już i7 z 4 rdzenia i i 8 wątkami prawie tyle co będzie kosztować Ryzen z 6/12 lub może wtedy nawet 8/16. Do tego rx 570 4GB też nie pozwoli na cuda.
Z tego co podałeś mocno bym się zastanowił nad FX8320/rx480, a w przyszłości zmienisz podstawkę na nowszą. Ten zestaw na dziś jest wyraźnie lepszy.
Szukam komputera za ok1000zl, nie ma opcji żeby mi działał przez parę lat na wysokich ustawieniach xd
Intela będzie w przyszłości łatwiej sprzedać niż AMD moim zdaniem. No i nie wygląda tak wiele lepiej.
Nie neguję tego, tylko “problem” zaczyna się w grach procesorowych. przy 35 w zręcznościowki /strzelanki jest ciężko i nie wiadomo na ile zjedziesz z detalamioraz czy da to by wejść w przedział 40-50 o 60 nie mówiąc
Kupowanie dzisiaj FX to bardzo zły pomysł. Słaba wydajność i trudno to potem opchnąć. W grach procesorowych to mordęga. Zestaw z intelem nie dość, że masz DDR4 to masz masę perspektyw na podniesienie wydajności za kilka lat. i7 i taki RTX 2070 spokojnie będą sobie działać z maksymalną mocą.
Skoro mówi to ten co ma taki sam zestaw to chyba coś w tym jest
Ano. Zdajcie się na moją rekomendację. W takim Assassins Creed Odyssey na RX 480 powinienem mieć na średnich spokojnie 60 FPS. Przy FX 8320 skręconym na 4,2 w miastach mam 35-45 na LOW. … Na Ryzenie 1600 jest na luzie 60.
No i cudo, decyzja podjęta.
Jak dla mnie można zamykać, chyba że ma ktoś coś do dodania