V-Sync, a zamulona myszka

Witam. Przychodzę z takim zapytaniem. Długi czas nie grałem w gry, lecz ostatnio zbudowałem mocniejszy PC, który pozwala pograć w najnowsze tytuły. Mam jednak stary monitor 60Hz i pojawia się pewien problem.

Powiedzmy, że mam grę w której mam 120-160 fps, bez wł. generatora klatek. Jednak skoro mam monitor 60Hz chętnie włączyłbym V-Sync, bo róznicy płynności i tak nie widać, a sprzęt nie chodziłby na pełnej parze. Jednak gdy włącze V-Sync myszka w grze staje się taka jakby " zamulona " ospała, ciężko wycelować nawet we wroga. Zauważyłem taki efekt w Stalkerze 2 i The Last Of Us, gdy tylko wyłącze V-Sync myszka staje się responsywna. O co to dokładnie z tym chodzi ?

Tak działa V-sync i nic z tym nie zrobisz. Zawsze będzie wprowadzał on większe lub mniejsze opóźnienia w ruchu. To samo tyczy się G-synca. Niektórzy mówią, że włączenie potrójnego buforowania (triple buffering) zmniejsza/niweluje opóźnienie, ale nie każda gra to oferuje. Ja osobiście nie zauważyłem by to coś poprawiało.

Ograniczaj klatki w inny sposób:
-w samej grze za pomocą opcji lub komendy
-za pomocą panelu sterowania karty graficznej
-używając RivaTuner/MSI Afterburner

To, że twój monitor jest tylko 60-hercowy, nie znaczy, że musisz ograniczać klatki/s do 60. Różnicy może i nie zobaczysz, ale odczujesz, zwłaszcza przy bardzo szybkich ruchach myszą.

No to chyba jest już ten czas aby zmienić monitor na taki co ma 120 Hz albo lepiej?

Może żyje na styk lub na kreskę.

Aż tak źle nie jest :wink: po prostu więcej mi nie potrzebne uwazam ze 60 fps spokojnie styka, zawsze uzywalem v sync i nie czulem roznicy na myszce na statszych tytulach.

Poczytalem że w przypadku nie ograniczenia fps sa tak te zwane darcia obrazu. Moj monitor obsluguje freesync czy to zadziala na karcie nvidia ?

Wiesz co, co do monitora to wystarczy poruszać kursorem na pulpicie po ekranie 120 Hz-owym, żeby się przekonać, że 60 jest słabe. To podobnie jak przesiadka z HDD na SSD. Kiedyś co poniektórzy się zapierali rękami i nogami przed SSD bo „HDD wystarczy” :wink:

Z fps’ami w grach efekt jest ten sam. Jak spróbujesz raz to więcej już nie będziesz chciał wracać :wink:

Tak, będzie działać.

Ja sie przed SSD nie bronilem :smile:

W sumie zaciekawił mnie temat i rozważę kupno monitora. Jak to wyglada gdy monitor bede mial np 144Hz a w grze bede mial 100 fps czy wtedy obrwz będzie rwał ?

Co do do tej plynnosci to faktycznie zwracam honor. Mam Samsunga S23 i jest kolosalna roznica miedzy 120 a 60 Hz :wink:

Mam monitor 144Hz i rozdzielczość 3440x1440 w mało którym tytule udaje mi się osiągnąć fps na poziomie 144. Częściej miedzy 60 a 100. Nie zauważałem żadnego zrywania obrazu. Wszystko działa świetnie.

Nabylem od kolegi za parę złotówek taki monitor :

https://www.euro.com.pl/monitory-led-i-lcd/hp-monitor-hp-x24ih-fhd-2w925aa.bhtml

Faktycznie czuć tą różnicę w płynności w grze. Mimo skokow fps nie widać żadnego zrywania obrazu.

Monitor obsługuje Amd Freesync. W PC mam karte Nvidii czy muszę jakoś aktywować ten Freesync czy wystarczy że w monitorze włącze tą opcję ?

Podłącz za pomocą kabla DisplayPort i włącz…

Pojawi mi się ta funkcja po podłączeniu karty po displayporcie ? Teraz mam połączenie przez HDMI i nie mam w ogóle tej zakładki " konfigurowanie funkcji G-SYNC "

Powinna (wszystko powinno być w papierach dołączonych do monitora. U mnie bodajże wymagane było dodatkowo, by kabel spierał DisplayPort 1.4 (jak pisałem wszystko można sprawdzić w instrukcji))- choć nie wszystkie monitory potrafią wspierać karty nVidia. Gdy masz możliwość podłączyć monitor pod PC to zawsze wybieraj DisplayPort!

Dzieki warto wiedzieć myślałemcze to bez różnicy hdmi czy displayport

Wejdź do „Zarzązanie ustawieniami 3D” i w menu „Synchronizacja pionowa” wybierz tryb Adaptacyjny. Powinno działać. Jeśli nie, to faktycznie potrzebny jest kabel DP.

Kupiłem kabel Displayport 1.4, od razu w ustawieniach Nvidii pojawiła się opcja jak na screenie i generalnie wszystko śmiga jak powinno. Dzięki za pomoc :slight_smile:

No i coś się sknociło. O ile w grach jest wszystko ok to np Youtube stracił na płynności filmów. Znam niektóre filmiki na pamięć i wyraźnie widać, że są mniej płynne co się mogło stać ?

Wyłącz synchronizację w panelu Nvidii i zobacz czy to coś dało.