Vaio Multi-Flip dziwne problemy z dyskiem?

Witam, mam dziwne problemy z laptopem. Dostałem go od znajomej z typowego powodu “coś się zepsuło bo się nie włącza”.

Laptop w trakcie uruchamiania próbował naprawić błędy dysku, po kilku próbach poddawał się albo zawieszał na czarnym ekranie.

Próba uruchomienia memtesta z USB - nie bootowało z niego wcale.

Próbowałem odpalić go z Live USB Ubuntu, niestety w trakcie uruchamiania całość się zawieszała i koniec.

Próbowałem sformatować dysk i zainstalować Windowsa z USB (na laptopie i pendrive wersja 8.1). W trakcie instalacji poleciały błędy, instalacja została przerwana.

Uruchomiłem go przyciskiem Assist i zrobiłem testy (Quick Test) i test dysku SSD. Oczywiście bez błędów.

Zrobiłem pełne przywrócenie do ustawień fabrycznych. W trakcie przywracania leciały błędy i w rezultacie dostałem totalnie rozwalony system, nie działała klawiatura, touchpad, klawiatury na USB nie wykrywało, działała tylko mysz na USB. I tą myszą i klawiaturą ekranową próbowałem wszystkiego, instalacji sterowników, jakichś prób przywracania, nic nie działało. CrystalDiskInfo nie wykazał błędów SMART.

Zrobiłem jeszcze raz format i instalację z USB. Tym razem wszystko poszło aż do momentu, gdy poleciał błąd, że w trybie offline nie można ustawić czegoś tam związanego z ustawieniami regionalnymi. W każdym razie instalator się wysypał i koniec, bez systemu.

Następnie jeszcze raz zrobiłem przywracanie z Assista i tym razem, o dziwo, wszystko poszło bezbłędnie. Szok.

Jestem na 99% pewien, że to wina SSD - takie losowe błędy z zapisem/odczytem moim zdaniem jednoznacznie na to wskazują, ale żeby wysłać go do serwisu (zostały niecałe 2 tygodnie gwarancji) muszę mieć lepsze dowody, a w tej chwili system cudownie powstał i wygląda na sprawny. 

Jakieś pomysły czym to mogło być spowodowane i jak diagnozować taki potencjalnie uszkodzony dysk SSD dalej? 

Trudna sprawa, najlepiej firmowe narzędzie producenta SSD?

Ale to wcale nie musi być dysk?

Wrzuć cały scan smart dysku, ale z najnowszej Aida64, zakładka magazyn i smart.

W tym programie masz też różne testy podzespołów - zakładka narzędzia? pomęcz go trochę i zobacz jak się zachowuje?

I daj scan menadżera urządzeń

--------[SMART]-------------------------------------------------------------------------------------------------------

[SAMSUNG MZNTE128HMGR-000SO (S1FGNYADC05643)]

05 Reallocated Sector Count 0 100 100 0 OK: zawsze pozytywnie

09 Power-On Hours Count 0 99 99 1287 OK: zawsze pozytywnie

0C Power Cycle Count 0 95 95 4574 OK: zawsze pozytywnie

B1 Wear Leveling Count 0 97 97 97 OK: zawsze pozytywnie

B3 Used Reserved Block Count (Total) 10 100 100 100 OK: wartość w normie

B5 Program Fail Count (Total) 0 100 100 0 OK: zawsze pozytywnie

B6 Erase Fail Count (Total) 0 100 100 0 OK: zawsze pozytywnie

B7 Runtime Bad Block (Total) 0 100 100 0 OK: zawsze pozytywnie

BB Uncorrectable Error Count 0 100 100 0 OK: zawsze pozytywnie

BE Airflow Temperature 0 51 39 49 OK: zawsze pozytywnie

C3 ECC Error Rate 0 200 200 0 OK: zawsze pozytywnie