Validator (jak to z nim jest..?)


(Startowa) #1

O co chodzi z tym validatorem? wiem że sprawdza poprawność budowy strony, ale:

mi np. pokazuje błąd:

mój kod wygląda tak:

gdzie tu błąd?

.....

Kolejna sprawa to; validator pokazał że te strony mają tyle błędów:

dobreprogramy.pl - Failed validation, 383 errors

onet.pl - Failed validation, 230 errors

google.pl - Failed validation, 41 errors

allegro - Failed validation, 43 errors


(system) #2

To ma być wszystko ładnie w css:

A co do tych seriwsów co podałeś - normalka :wink: Każdy większy seriws tak ma. Większości to są takie drobne błędy, ale zdarząją się większe...


(Ryan) #3

Bo bgcolor nie jest atrybutem body. Body (jak i inne tagi) ma atrybuty class i style. Używając style możesz ustalić kolor tła, np:

Oczywiście znacznie lepszą metodą jest dołączenie arkusza styli i wpisanie w niego

body {background-color:#fff;}

(Startowa) #4

to jest html? css? czy co?

czyli robienie strony tylko w html-u, bez używania css jest błędne?


(Bl4ckb3rry) #5

Na stronie głównej dobrychprogramów jest kilka nbsp-ów :stuck_out_tongue:


(system) #6

W css, wsadzone w html. Poczytaj na róznych kursach... http://www.kurshtml.boo.plhttp://www.webamde.orghttp://www.webdiary.pl

Strona bez css będzie brzydko wyglądać... i dużo nam nie nawojujesz :wink:


(Krizk) #7

Validator W3C nie pokazuje " " jako błąd, tylko jako ostrzeżenie.