Nigdy nie zamawiałem zza granicy więc jak by ktoś miał czas niech opisze co jak bo zależy mi na takich butach a nie są drogie przeliczając je na pl złote
Licz się z tym, że przesyłka może być objęta cłem oraz dodatkowo podatkiem VAT + koszt przesyłki, więc może wyjść na to samo lub więcej, niż kupno w polskim sklepie.
hmm no dobra a słyszałem że z Amazon.co.uk jeżeli za przedmiot zapłacimy więcej niż 20 F to jest darmowa ;D i czy wtedy by się opłaciło z amazon czy ktoś w ogóle z tamtąd coś brał ?
I słyszałem że cło to jeżeli przekracza 150 “oiro”
Dlatego pisałem, że może być objęta cłem, przepisy się zmieniają, więc nie wiem jak jest obecnie, mimo wszystko bierz pod uwagę, że podatek VAT może być policzony nawet jeśli cła nie zapłacisz. Po prostu rozważ czy to się w ogóle opłaca.
Anglia jest też we Wspólnocie więc nie doliczą cła ani vat. Co innego gdy zamawiasz towar z poza obszaru UE wtedy to właśnie pojawia się możliwość opłaty cła i vat, ale kwota wolna to nadal 150E. Z angielskiego amazonu do polski wysyłają za darmo gdy zamówienie przekroczy wartość 25 funtów, nawet był o tym news na głównej stronie portalu.