jeżeli początek i koniec są wyrażeniami stałymi, to nie trzeba używać wyrażeń regularnych, a tylko wykorzystać funkcję:
i=instr(tekst, tekstszukany) wskazującą pozycję wyrażenia tekstszukany, w wyrażeniu tekst.
Oraz funkcji tekst0=mid(tekst,k,liczbaznakow) wycinającą z wyrażenia tekst fragment tekstu począwszy od pozycji k fragment tekstu o długości: liczbaznakow)
Dałeś konkretny przykład to dostałeś konkretne rozwiązanie do tego przykładu. Można też używać zmiennych zawierających tekst do wyszukiwania.
Jeżeli teksty do wyszukiwania zmieniają się, ale mają jakąś charakterystyczną strukturę, to wtedy rzeczywiście trzeba by używać wyrażeń regularnych i nimi musiał byś się zainteresować bo z twojego przykładu i tego co piszesz nie można nic wywnioskować (zbyt ogólnikowe), a zatem i podać konkretnego rozwiązania. Przynajmniej ja nie potrafię. Tu masz opisane wyrażenia regularne i jak się je buduje.
Rozumiem,w takim wypadku pokaże wprost o co mi chodzi.
Fragment kodu z którego muszę wyciągnąć adres m3u8 i skopiować do zmiennej biorąc pod uwagę iż adres ten może zawierać różną liczbe znaków.Sądzę że ktoś mi pomoże:
Miałem właśnie na myśli gotowca ale szczerze mówiąc wiele się dowiedziałem szukając rozwiązania i chyba już jestem blisko:)
Bardzo przepraszam za problem i za to że nie powiedziałem że chodzi mi o gotowca ale wasze wskazówki mimo to pomogły mi bardzo:)
Tak to rozwiązałem:
Private Sub Button1_Click(sender As Object, e As EventArgs) Handles Button1.Click
' Dim source As String = File.ReadAllText("v.html")
Dim regex As Regex = New Regex("http://\b\S+?\b.m3u8")
Dim match As Match = regex.Match("24tg34yh3e5y$%&:#$%^&*(&&^6html += ""src='http://origin13.stream.hgmedia.com:1935/liv/007__cinnemma-sd-629698d9628f0711cd6d4a0a98124d41be4ded32511bc51967f3a69c5bdcdbd2_aac/playlist.m3u8'"";")
If match.Success Then
End If
MsgBox(match.Value)
End Sub
Prawda jest taka że wystarczyło by rozwiązanie dostarczone przez floyd’a jako pierwsze (bo identyfikator zgodnie z założeniami html jest jeden), więc wystarczy wrzucić dłuższy ciąg początkowy. Wyrażenia regularne są wolniejsze