Oczywiście, że patrzyłem. Plik dobry choć też przy otwieraniu w mojej bazie Access coś tam naprawiało.
Największy jednak problem to fakt, że w Twoim programie całkiem inaczej współpracują kontrolki Adocd1 i MSHFlexGrid1 z bazą Access
Jeżeli klikniesz na tabelkę MSHFlexGrid1 i w oknie Properties zerkniesz na właściwości tej kontrolki, to jest tam tak właściwość jak:
DataSource i jej wartość= Adocd1. Z wykorzystaniem tej właściwości dane są pobierane z bazy Access i wpisywane do tabelki.
Nie trzeba wówczas niż więcej wpisywać. Niestety już dawno zauważyłem, że z wykorzystaniem tej właściwości coś kiepsko program działa i pojawiają się rożne kłopotliwe sytuacje.
Z tego właśnie powodu ja nie korzystam z tej właściwości i całą obsługę pobierania danych z bazy Access i wpisywania do tabelki sam napisałem. Trochę ,to kłopotliwe, ale przynajmniej działa jak należy.
Ciekawe jak u Ciebie działa drukowanie w tym do pliku pdf, drukarkę, czy tworzenie pliku Excela. U mnie działa wszystko poprawnie.
Jedyną wadą tego drukowana jest, to, że użytkownik musi mieć zainstalowany Excel oraz przynajmniej AdobeReadr czy też PDFcreator i ewentualnie drukarkę.
No i jeszcze trzeba dołączyć odpowiednie biblioteki: Project–>References gdziedolącazmy obslugę Excela czy PdFCreator.
Taka jeszcze uwaga: jeżeli tworzysz jakieś plik z danymi to dawaj też rozszerzenia do tych plików. jeżeli to plik tekstowy, to np. dane.txt albo dane.dat.
Jeżeli plik nie ma rozszerzenia, to wygląda kiepsko, a jakiś program czyszczący może go usunąć traktując go jako śmieć.