oczywiście, że baza to nazwa bazy Access czyli u Ciebie jeśli nie zmieniłeś tej nazwy to będzie:Adodc1
Nazwa pliku jest inna i wskazujesz ją przy otwieraniu bazy w Form_Load
Identyfikator jest to numer w tabeli bazy Access i znajduje się w pierwszej kolumnie przy każdym wierszu tabeli. Identyfikator jest przydzielany automatycznie. Samą nazwę identyfikator ustalamy sami i u każdego może wyglądać inaczej, podobnie jak i nazwy innych pól tabeli.
Identyfikator nie musi być tą samą liczbą co numer wiersza w tabeli MSHFLEXGRID o czym warto pamiętać.
Jeżeli usuniemy jakiś rekord z bazy, a następnie dodamy nowy rekord, to będzie on już miał całkiem inny identyfikator czyli większy o jeden od największego dotychczasowego identyfikatora w tabeli.
Obsługa bazy danych może wyglądać różnie i nie musi wyglądać tak jak u mnie, jeśli tylko Ci działa poprawnie, to OK.
Jak się po raz pierwszy tworzy bazę danych, to wydaje się, ze numery wierszy w tabeli bazy danych i numery wierszy w tabeli MSHFLEXGRID są takie same, ale później przy operacjach na rekordach, to się wszystko zmienia.
W tabeli MSHFLEXGRID będzie zawsze :1,2,3,4, a w tabeli Access te same rekordy mogą mieć numery (ja nazywam je identyfikatorami) np: 101,102,105, 106
Ja usuwam rekordy w tabeli Access po identyfikatorach i dlatego zawsze musi być on najpierw znaleziony.
Jeżeli u Ciebie robione jest to inaczej i działa, to nie musisz nic zmieniać.
U mnie po prostu inaczej wygląda baza danych i trzy tabele są od siebie uzależnione na kształt drzewa.
Jeżeli usuwam rekord z pierwszej tabeli(pień), to muszę usunąć wszystkie gałązki przywiązane do tego pnia w drugiej tabeli, a w trzeciej tabeli usuwam wszystkie listki z każdej usuniętej gałązki.