Witam. Jak w temacie. Mam zapisać dane z programu- kilka zmiennych do notatnika. Nie mam pojęcia jak to zrobić- widziałem jakieś instrukcje Open, ale ona u mnie nie działa- program się nie chce się skompilować. Poza tym chciałbym zapisywać rzeczone dane w jednej linii ale przy nadpisaniu to już w kolejnej- jak to zrealizować? Głównie jednak chodzi o to,żeby udało się zapisać do notatnika. Programuję w Visual Studio 2010.
Notatnik to taki program, a Ty chcesz zapisać dane do PLIKU TEKSTOWEGO, zgadza się?
VBA to są marka w Office, ich się nie tworzy w Visual STudio. Chodzi Ci o VB.NET?
Odpowiedz na powyższe pytania, bo bez tego trudno będzie Ci pomóc.
Dzięki. Poradziłem sobie. Gwoli ścisłości jeżeli mówi się, że chce zapisać się do notatnika to można mieć na myśli coś innego niż plik tekstowy (.txt)? Rozumiem,że notatnik to program, ale on domyślnie zapisuje i odczytuje dokumenty z rozszerzeniem .txt czyli rzeczone pliki tekstowe.
Poza tym odnośnie drugiej rzeczy, co do której miałeś wątpliwości. Oto fragment definicji z wikipedii:
Jeżeli tylko ma się chęć to mozna pomóc bez czepiania się o szczegóły, szczególnie, że w moim mniemaniu nie masz akurat tutaj racji.
Poniżej jak sobie z tym poradziłem, jeżeli ktoś bedzie tego potrzebował.
Najpierw otwieram/tworzę plik za pomocą przycisku “Zapisz”
Dim file As System.IO.StreamWriter
file = My.Computer.FileSystem.OpenTextFileWriter(“C:\Users\abc\Desktop\test1.txt”, True)
file.WriteLine(“zapisuję co mam zapisać”)
file.Close()
Potem odczytuję zawartość pliku za pomocą przycisku “Wczytaj”
Dim fileReader As String
Try
fileReader = My.Computer.FileSystem.ReadAllText(“C:\Users\abc\Desktop\test1.txt”)
Catch ex As Exception
MsgBox(“Błąd! Nie dokonano wcześniej zapisu”, , “Błąd!”)
GoTo Lineend
End Try
Funkcji Try używam po to żeby sprawdzić, czy plik istnieje. Jeżeli nie, wówczas wyskakuje MsgBox informujący o błędzie i korzystam z GoTo, które “wyrzuca” program na sam koniec, po to żeby program się nie wysypał (dalej jest kod, który korzysta ze zmiennej fileReader).
Pozdrawiam.
Więc przestań pisać głupoty nie da się zapisać do programu. Plik to plik a nie żaden dokument. To że używasz tych pojęć w dla siebie znany tylko sposób nie znaczy że inni muszą domyślać się o co ci chodzi.
Mimo że raczyłeś zacytować definicje z wikipedii nawet jej nie przeczytałeś, nie wiesz co to VBA, nie jesteś w stanie odróżnić go od VB
A jeśli kod który podałeś w ostatnim poście jest w VBA to ja jestem baletnica
Myślę, że nie tylko ja tak mówię, sądzę, że przy odrobinie chęci naprawdę nietrudno jest się domyślić o co chodzi. Bądź co bądź się myliłem i dziękuję za zwrócenie uwagi. Nie byłem w stanie zrozumieć do końca całej definicji dlatego napisałem “w moim mniemaniu” . Dziękuję za poprawienie mnie i pomoc, będę się pilnował.
Pozdrawiam.
Zapisać plik na dysku, a wczytać do notatnika, to nie jest to samo.
Jest taka możliwość do zaprogramowania aby tekst został bezpośrednio wczytany do notatnika i bez zapisywania go na dysku.
To, tak jak w przypadku gdy otwierasz notatnik i piszesz w nim jakiś tekst. Tekst jest wówczas w notatniku, ale nie na dysku. Na dysku będzie dopiero wówczas gdy go zapiszesz.