Witam,
Szperałem w internecie, lecz nie mogę sobie poradzić z pewną sprawą. Jako, że nie znam VBA to przyznam szczerze, że trochę błądzę po internetach.
Chodzi o to, że w kolumnie A (dajmy na to, że zakres komórek to A2:A1000) wartości są linkami/hiperłączami do zdjęć umieszczonych w necie. “Podejrzenie” zdjęcia jest możliwe po kliknięciu na łącze - w efekcie otwieramy zakładkę z obrazem w przeglądarce. Jest to uciążliwe gdyż zdjęć jest po prostu zbyt dużo.
Prosiłbym o pomoc- chciałbym osiągnąć taki efekt, aby po najechaniu na daną komórkę zdjęcie wyświetliło się jako komentarz.
Będę też wdzięczny - jeśli ktoś z was posiada wiedzę, gdzie można znaleźć w internecie dobry (przystępny i wartościowy) kurs do nauki VBA dla początkujących?
Z góry dziękuję i pozdrawiam.
Walczę i znalazłem takie makro (http://www.mrexcel.com/forum/excel-questions/382506-insert-image-into-cell-internet-3.html), gdzie problemem jest (u mnie) ten fragment:
With ActiveSheet.Shapes(strPicFileName)
.LockAspectRatio = msoFalse
.Height = cCell.Height
.Width = cCell.Width
End With
Po jego usunięciu nie wyskakuje żaden błąd, lecz jedyne co się dzieje to tyle że wszystkie hiperłącza z zaznaczenia są zamieniane na tekst.
Wyjaśnione = makro dla MSO 2003, a ja mam 2007 - po zapisaniu w formacie dla 97-2003 makro działa jak ta lala (tyle że konwersja wyświetla info o możliwym braku danych w arkuszu)…
Proszę zatem, o pomoc z przerobieniem tego makra dla Excela 2007 - ja jestem za cienki w uszach na ten temat