VBox - serwer na linuxie i dostęp do niego

Witajcie. Jestem ciekaw czy da się zrobić serwer na maszynie wirtualnej (do testowania, tak dla siebie, bez udostępniania) . Wyczytałem jakiś poradnik o zrobieniu serwera z Ubuntu. Pytanie tylko jak potem wejść ze zwykłego komputera hosta na tę maszynę i na ten serwer? Jak zrobić coś takiego, by tylko komputer hosta mógł się połączyć z maszyna wirtualną (najlepiej tak, by maszyna nie miała połączenia z internetem). Jak się ma do tego bezpieczeństwo plików na hoście i maszynie wirtualnej?

Arlid, prośba o cierpliwość tak z 4 dni, bo jestem w trakcie przygotowań wpisu na blog

dotyczącego właśnie tego zagadnienia :wink:

Co do tematu

“Jak zrobić coś takiego, by tylko komputer hosta mógł się połączyć z maszyna wirtualną (najlepiej tak, by maszyna nie miała połączenia z internetem).”

Podczas instalacji VirtualBox instalujesz sterownik “Host-only” i podczas tworzenia maszyny wirtualnej

określasz w konfiguracji dostępnych kart sieciowych, że ma to być sterownik sieci izolowanej

(host-only)

(wtedy pomiędzy maszyną wirtualną a hostem komunikujesz się korzystając z adresu IP

z puli 192.168.56.x)

Na maszynie wirtualnej otwierasz sobie połączenie SSH (najlepiej na innym porcie niż domyślny

22, polecam porty powyżej 1024) i korzystając np.: z Putty zarządzasz całym serwerem.

Karol

p.s. Aby umożliwić połączenie z Internetem (np.: w celu pobrania pakietów) i dodatkowo nie wystawiać

całej maszyny poprzez publiczny IP, dodajesz drugą kartę sieciową z ustawieniami (Podłączona do NAT)

dr_kapiatek , a opiszesz to szczegułowiej w tym wpisie? :stuck_out_tongue: Bo tak szczerze to zrozumiałem tylko do

z puli 192.168.56.x)

, a bardzo zaciekawiło mnie zdanie ostatnie o możliwości pobierania pakietów, ale jednoczesnym odłączeniu maszyny wirtualnej od “sieci”. Z pewnością poczekam na wpis.