[VC] Błąd zwracany przez kompilator (z wykorzytsaniem RTW)

Po zbudowaniu modelu w Simulinku i wygenerowaniu kodu poprzez narzędzie Real - Time Workshop Matlab uruchamia kompilacje (korzysta z Visual Studio 2008) i wtedy wyrzuca błąd. Jest on bezpośrednio zwracany przez kompilator.

NMAKE : fatal error U1065: invalid option '-' 

Stop. 

The make command returned an error of 2 

Nazwa 'An_error_occurred_during_the_call_to_make' nie jest rozpoznawana jako polecenie wewnętrzne lub zewnętrzne, 

program wykonywalny lub plik wsadowy.

Matlab: 2010a

Kompilator: Visual Studio 2008 x64

W czym tkwi problem? Jeszcze przedwczoraj błędów nie zwracało. Teraz dzieje się to przy każdym modelu.

Być może jeden z tych dwóch linków naprowadzi Cię na rozwiązanie:

http://www.mathworks.com/support/solutions/en/data/1-2CDWOG/index.html?product=RT&solution=1-2CDWOG

http://social.msdn.microsoft.com/forums/en-US/vcgeneral/thread/ed1069b2-8237-4e57-b69b-eb859e6de268/

Jeśli przedwczoraj działało, a dziś już nie działa to pytanie co zmieniałeś w tym czasie?

To jest najlepsze, że nawet komputera nie włączałem - weekend rzecz święta :stuck_out_tongue:

Obie te strony wygooglowalem już dawno i nie pomogły mi niestety rozwiązać problemu.

Jeśli żaden z kroków opisanych w tym pierwszym linku nie naprowadził Cię na rozwiązanie, to raczej nic tu sami nie wymyślimy (oczywiście poczekaj najpierw na komentarze innych użytkowników forum). Zapewne niezbędny będzie bezpośredni kontakt z support-em tego programu.

No ok, przez weekend nie włączałeś, a dzisiaj czy coś zmieniałeś, np. w zmiennych środowiskowych Windows?

Odpaliłem Simulinka, zbudowałem prosty model i przeszedłem do RTW.

Spróbuj może jednak jeszcze raz tego rozwiązania z modyfikacją zmiennej środowiskowej MAKEFLAGS.

1. Otwórz wiersz poleceń z uprawieniami administratora i wykonaj Set MAKEFLAGS , i następnie przepisz wartość, która teraz jest przypisana (na kartkę, czy gdzie tam chcesz).

2. Wykonaj SetX MAKEFLAGS “” i spróbuj ponownie skompilować projekt.

3. Jeśli punkt 2 nie pomoże, to przywróć poprzednią wartość MAKEFLAGS poprzez polecenie SetX MAKEFLAGS ""

Set czy SetX zmienia mi tę zmienną. Bez różnicy którego polecenia użyje. Ale błąd występuje nadal, więc chyba bez helpdesku mathworksa się nie obędzie :stuck_out_tongue:

Set zmienia wartość zmiennej środowiskowej tylko lokalnie, tj. w obrębie danego procesu cmd (tak jak pisałem w privie). Jak zamkniesz wiersz poleceń i otworzysz ponownie to zobaczysz wartość sprzed zmiany, a nie tą nową.

Kontakt z support-em będzie najlepszym rozwiązaniem :slight_smile: Daj proszę znać jeśli uda Ci się znaleźć rozwiązanie.

Należało zmienić flagę, wykonać restart, zmienić flagę na poprzednią tj., IC:/… i po restarcie dopiero zadziałało. Nigdy nie myślałem, że należy wykonywać restart po tych poleceniach. Cóż, ważne że jeszcze działa. Wielkie dzięki za pomoc.