Vectra Cisco EPC3928 gubi ustawienia sieciowe

Pod „linkiem” jest parę sposobów naprawy bo i przyczyny moga być rózne, np. program antywirusowy.

https://openlinksys.info/forum/viewthread.php?thread_id=20323

tl;dr

To urządzenie ma fatalne oprogramowanie i płata figle - potrafi gubić konfigurację.

Zgadza się, to jest od tego, że ustawiłeś statyczny IP. ipconfig /renew wypróbuj na IP przyznawanym z DHCP. Niejasno przedstawiłem kolejność działań w poprzednim poście.
Skoro statyczny IP nic nie zmienił, to możesz wrócić do DHCP, czyli automatu.

@Bradlee Wpisałem ipconfig /renew gdy nie było internetu, i wyskoczył komunikat

„An error occurred while renewing interface Ethernet : unable to contact your DHCP server. Request has timed out.”

@FadeMind czyli co w takim przypadku zrobić?

Wymień router na normalny, bez śmieciowego firmware, które nie potrafi poprawnie działać.
Zgłoś usterkę techniczną Vectrze i niech ci dadzą działający router.

Router był niedawno wymieniany więc nie wiem, czy dadzą mi kolejny

Zgłaszasz problem do Vectry i niech myślą. To ich praca. Skoro urządzenie gubi konfigurację to widocznie coś jest nie tak z tym urządzeniem.

Czyli jak dla mnie to ten komunikat jest bardzo jasny. Komputer chce uzyskać od routera konfigurację TCP/IP, ale nie może więc Internetu nie ma. Skoro przedmówcy mówią, że ten router jest kiepski, to wygląda jakby na routerze padła usługa DHCP.

Niemniej jednak, wpisywałeś konfigurację TCP/IP na sztywno i też nie działało. Na sztywno nie potrzeba usługi DHCP. Zastanawia mnie to, ponieważ po restarcie komputera a nie routera - wszystko działa.

Jak byś miał jakiś zaprzyjaźniony sklep, żeby pożyczyć kartę sieciową na USB tego typu EdiMax EU-4208 - Karta sieciowa - Morele.net to mógłbyś wykluczyć problem karty sieciowej w PC, ewentualnie sterowników do niej, ewentualnie routera który z jakichś niewyobrażalnych powodów nie lubi się z kartą sieciową na Twojej płycie głównej.

No i oczywiście trzeba też wykluczyć problem routera. Jeżeli mozesz się do niego zalogować, to poszukaj czy nie ma tam jakiejś zakładki z dziennikiem błędów. Można spróbować jeszcze taki dziwny pomysł, żeby wpiąć do niego inny router/switch i dopiero do niego PC i zobaczyć co się będzie działo…

No i jeszcze pytania ?

• czy inny komputer działa stabilnie
  • czy laptop/smartfon po Wifi działa stabilnie?

@Bogdan_G proponował kiedys takie rozwiazanie
Problem z internetem.

Nie mogę się zalogować do routera bo Vectra postanowiła to uniemożliwić klientom
Inny komputer działa stabilnie
W laptopie/smartfonie od wymiany routera jest w miare stabilnie

@Yakii Dzięki, spróbuję i zobaczę czy coś to zmieni. Na wszelki wypadek utworzę punkt przywracania.

Niestety ten program nie pomógł, czyli wina routera…

Lub nie jest to lek na całe zło - zostaje jeszcze test GNU/Linux live lub okrojone środowisko Windows ze wsparciem połączeń sieciowych np. Strelec.

To dobry pomysł, żeby wystartować system z jakiegoś Live USB i zobaczyć czy tam będzie problem.

1 polubienie

@krystian3w @Bradlee Czyli co, uruchomić Linuxa przez pendrive’a i zobaczyć czy na nim też będzie ten problem?

Skoro w laptopie i smartfonie działa, to winny może być komputer, na jakiej podstawie twierdzisz, że to ruter sprawia problem, skoro z innym sprzętem działa? .Sugeruję wymusić w celach testowych prędkość połączenia w menadżerze urządzeń, we właściwościach karty 100Mb/s pełny duplex, oraz ustawić na stałe adresy IP karty.

Ewentualnie po prostu sprawdzić komputer z innym połączeniem sieciowym. Nie zaszkodziłoby też podać parametry komputera, może np. producent wydał BIOS który naprawia problemy z połączeniem sieciowym, albo jest jakiś inny drobiazg.

Tak.
Jest też Windows uruchamiany z pendrive, ale jak go zdobyć to ktoś inny by musiał poradzić. Ja nie wiem.

To też dobry pomysł

Strelec hostuje jeszcze np.: Download Sergei Strelec's WinPE - MajorGeeks

Używają swojego serwera, bo autor głównie wrzuca na inne hostingi by omijać ruch sieciowy.

I to w sumie szara strefa - warto poczytać o tym w starszych wątkach.

Moze najpierw napisz jaki masz system, wersję, kompilacje.
Napisz czy zrobiłes podstawowe działanie „scannow” i jaki był tego efekt.
Aktualizowałes sterownik do wersji ?
Wstawiłes link ale do ?

Prawdobnie to taki sam sterownik z 2016 r.

@Yakii
image
Zrobiłem /sfc scannow i naprawiło jakieś pliki, ale dalej bez zmian.
Z tego linku aktualizowałem sterowniki bo w internecie tylko na takie udało mi się natrafić, nie mam pojęcia czy są jakieś nowsze bo takowych nie znalazłem.

@wasabi1084 Niestety ale dalej bez zmian.

Uruchom sprzet pod jakimś linuxowym LiveCD (np. Mint) i sprawdź czy problemy sa identyczne.