Hej dzisiaj zainstalowałem Vegasa pro 17 i zmontowałem szybko filmik 3 minutowy i chce mi go renderować w full hd 1080p ponad półtorej godziny, co jest śmieszne, bo komputer mam co prawda średni bo 8 ramu ddr4 i3 8100 i gtx 1050 Ti 4 gb ale jestem pewien że ten czas jest za długi - myślę że z 10 minut to jest maks, nie mam otwartych żadnych programów - nic nie obciąża kompa tylko vegas, może ktoś pomóc bo jestem początkującym z tym programem, nie wiem nawet co mam podać oprócz podzespołów. Proszę o ile to możliwe o szybką pomoc z góry dzięki za zainteresowanie, przeczytanie i ewentualną pomoc.
Pokaż jakie masz ustawienia wyjściowe filmu, bitrate, kodek, format wyjściowy.
Niestety wydaje mi się, że czas renderingu jest prawidłowy (może skrócić się w ostateczności o parę minut). Przy lepszym sprzęcie i bliźniaczym programem (magix) rendering ok. 1,5 h filmu u mnie trwa nawet do 10 godzin - zależy jakie są przejścia i dodatki do filmu. Czas może się wydłużyć, jeśli materiał źródłowy różni się od finalnego biorąc pod uwagę parametry filmu. 1080p to 50kl/s - jeśli materiał źródłowy jest 1050i to może trochę potrwać. To samo z parametrem birtate i j/w.
@BLACHA Niemożliwe, kiedyś parę lat temu jak miałem o wiele gorszy komputer to taki render filmu 10 minutowego zajmował max do 15 minut, korzystałem wtedy z camtasi
Przy 60 klatkach w FullHD to może być norma. Zależy od pliku kodującego.
Dobra zmieniłem niby typ renderowania w sensie nadal 1080p w 60 klatkach i wyrenderowało w 8 minut.
I tu jest już norma
Teraz chciałem wyrenderować filmik 8 minut i czas w 1080p 60 kl/s to 1,5 h a jedyne co zmieniłem to przyśpieszyłem film z 40 minutowego na te 8 minut, dodałem 2 piosenki i nic więcej. Plik ma ważyć 1gb to nie za dużo jak na 8 minut?
Raczej nie. Chyba, że nie zależy Ci na jakości, wtedy możesz obciąć bitrate.
U mnie w pracy filmy promocyjne 1080p 25 klatek z przepustowością 25.000 i czasem trwania ~5 minut, mają po 2 GB w mp4