Witam. Jaki jest stopień awaryjności tej karty. Chciałem ją kupić nową w Apollo w Rzeszowie, tylko nie wiem jakie jest ryzyko że kupię bubla. Czy mogą mi w apollo sprawdzić tą kartę przed kupnem? Tzn. Wybieram, daje im do sprawdzenia czy działą i jak działa to płace? Czy może lepiej kupic używaną od jakiejś innej firmy, albo nową tyle żę 512 albo 1GB tylko na DDR3? Chodzi mi tu o nowe gry na średnich detalach i GTA 4 na wysoko średnich.
Stopień awaryjności z tego co wiem z doświadczenia i od znajomego - obaj jesteśmy posiadaczami Radeona 4850, jest niski. Chociaż słyszałem głosy że potrafi się sfajczyć. Jeśli to nowa karta kupowana w sklepie - raczej wątpię aby dali ci ją do domu na przetestowanie. W cenie nowego Radeona 4850 można już kupić coś używanego a lepszego. Jaki masz budżet na zakupy? ;>
Mam 250 zł jednak warunek jest taki żeby to grało z
Intel C2D E8200 i całą resztą z podpisu, bez zmiany zasilacza, bo z tego co wiem tragiczny to nie jest. Myślałem nad Vertexem tylko że jednak zmienia mi się sklep na Morele.net i chodziło mi o to, że gościu przy mnie sprawdza czy karta działa u nich tam w salonie. Jak działa to biorę i grzecznie kulturalnie podchodzę do kasy i płace Zalezy mi na wydajności w sumie, bo planuje tu jeszcze zmienić procka na Q6600 albo Q8200.
Referencyjne (jednoslotowe) HD4850 były dość kiepskie, co prawda niekoniecznie padały, ale potrafiły się przegrzewać i powodować problemy w grach gdy system chłodzenia był zabrudzony,
Ale karta vertexa ma inny, dwuslotowy układ chłodzenia więc nie powinno być problemu.
Skoro kupujesz nową to przecież będziesz miał gwarancję (zwykle 2 lata), jak karta się zepsuje to dostaniesz nową.
Własnie czytałem dużo, ale różne sa opinie. Raz ktoś pisze że dostał kartę ledwo otworzył i wsadził do PC i artefakty i karta na gwarancje. Ale znowu ta karta jest wydajna prawie jak 4870 i własnie tym Vertex złamał licencje że wpakował do karty DDR5 tyle ze firma jest początkująca, to cena jest niska. I karta jest już nie produkowana, podobno robiona była z odpadów od innych radków. No w sumie tak, Morele ma dobre opinie, tylko żeby po zepsuciu nie było akcji że to moja wina bo za słaby zasilacz czy coś. A jeśli karta się zepsuje dajmy na to po 2 miesiącach, oddam ją i kolejna sie zepsuje, to wymienią grafikę,naprawią, czy z okazji tego że każdy model by się psuł, moge chcieć zwrotu pieniędzy. Nie orientuje się w tym bo jeszcze nic na gwarancje nie oddawałem ?
zasilacz starczy, procesor tez jest adekwatny.
kupując przez internet masz 10 dni na rezygnacje z zakupu, dodatkowo gwarancja jest na 24 miesiace.
karta jest dobra, tylko mogą wystąpić problemy przy podkręcaniu jej - lubi wywalać artefakty i bluescreeny, a przy stockowych ustawieniach nie ma problemu.
Aha, no w sumie to mogę tak przecież zrobić. Zamawiam przez neta do odbioru w salonie, i mam dodatkowe 10 dni Chyba że to tak nie działa. Jeszcze sie zastanowie i jak cos to ją wezmę. Nie mam zamiaru podkręcać ani nic robić .
Vertex nadal produkuje radeony, myślisz że jakby naprawdę złamali jakąś licencję amd pozwoliło by im dalej robić karty?
działa, nawet jeśli płacisz w salonie a zamawiałeś przez internet. nie jest to dobre rozwiązanie dla sprzedających, ale takie jest prawo.
skoro nie będziesz podkręcał, jedynym minusem tej karty może być kultura pracy - przy mocnym jej stresowaniu w grach potrafi być słyszalna.
Może niewiele to wniesie do tematu, ale posiadam HD4850 Gainwarda, karta sfajczyła mi się po około 3 latach używania. Wszystko ładnie śmigało.
AD1.No tyle wyczytałem. Produkuje ale chodzi mi głównie o ten model 4850.
AD2. Z tymi 10 dniami to w sumie dobrze, zawsze mozna zwrócić. Głośność i temperatura-Z Tym nie ma problemu, nie przeszkadza mi hałas, gdyż zazwyczaj gram na słuchawkach (nie tanie /cenzura/, tylko SENNHEISER HD202 porzadnie wygłuszają otoczenie, a jeśli o temperature chodzi, to mam w miarę przewiewny bok obudowy, sam zamontowałem sobie wiatrak 6 cali.)
Dzieki Wam Wszystkim.