VIA AC'97 Enhanced Audio Controller Problem Ze Sterownikiem


(Jkonieczny96) #1

Przeinstalowałem system i chciałem zainstalować sterowniki dzwięku, ale mam jakiś błąd. Po zainstalowaniu dźwięk po prostu nie działa, a obok ikonki karty w managerze sprzętu widoczny jest wykrzyknik.

Przydatne paramerty :

System Operacyjny - Windows XP Professional Service Pack 3

DirectX - 4.09.00.0904 (DirectX 9.0c)

Nazwa Płyty Głównej - MSI K7T266 Pro (MS-6380) / MS-6380LE

Mikroukład płyty głównej - VIA VT8366 Apollo KT266

Chipsetu nie mogę znaleźć.

Multimedia:

Karta dźwiękowa - BrookTree Bt878 Video Capture Device - Audio Section

Karta dźwiękowa - VIA AC'97 Enhanced Audio Controller.

Wie ktoś może jak pomóc ? Bo system bez dźwięku mnie jakoś nie zadowala.


(Agatonster) #2

el_nino09 ,

Zapoznaj się z tematem i popraw tytuł tematu na konkretny, mówiący o problemie. W celu dokonania zaleconej korekty proszę użyć przycisku Edytuj przy poście otwierającym ten temat.

Zignorowanie zalecenia będzie skutkowało usunięciem tematu do Kosza.


(djkamil09061991) #3

zainstaluj kolejno:

chipset:

http://download1.msi.com/files/download ... in1_MB.zip

następnie dzwięk:

http://download1.msi.com/files/download ... ound75.zip

Wejdź w:

Start -> Panel sterownia -> Dźwięki i urządzenia audio -> zakładka "Audio" -> w pozycji "Odtwarzanie dźwięku" sprawdź, czy jest wybrana Twoja karta dźwiękowa. Jeżeli nie, to wybierz ją -> Zastosuj, Ok.


(Jkonieczny96) #4

Chipset poszedł, ale sterownik nadal nie chce iść. Pisze przy instalacji, że nie znaleziono w systemie obsługiwanego sprzętu. :-x

To mam zrobić z tym sterownikiem o którym pisałem na początku, czy odinstalować go i dopiero wtedy zrobić to ?


(djkamil09061991) #5

Jeśli chipset się zainstalował to ok, nie wiem o który sterownik ci chodzi, jeśli zainstalowałeś wcześniej jakiś sterownik do dzwięku i nie chodziło to go odinstaluj, sprawdz jeszcze ten:

http://download.realitynet.pl/sterownik ... _v670b.zip

jeśli nic nie da sprawdz czy karta jest wlączona w biosie, wchodzisz do biosu naciskając klawidz del podczas uruchamiania kompa, nastęnie wchodzisz w dział integrated peripherals i sprawdz czy przy wpisie OnChip AC97 Audio jest napis ENABLED


(Jkonieczny96) #6

Dobra, zrobiłem już. Obeszło się bez BIOS'a i innych :slight_smile: i dzięki wielkie za pomoc.