Viper4Windows problem z działaniem

Witam
Mam kłopot z działaniem Viper4Windowa. Otóż nie zmienia on w ogóle dźwięku. Moim zdaniem problem stwarzają sterowniki Realtek do mojej płyty Asus X570 plus ponowna instalacja sterowników i Vipera nie pomaga System to Windows 11
Ktoś coś ?Z góry dziękuję za pomoc

Asus X570 to raczej seria niż jeden model, przejrzałem wsparcie dla dwóch. Nigdzie nie ma sterownika audio, kompatybilnego z Win 11. Sa wyłącznie do Win 10 a producent nie informuje czy współpracują z Win 11 jak w przypadku chipsetu

Płyts główna to Asus Tuf Gaming X570 Plus. Problem rozwiązany. Na Windows 11 problematyczny okazał się Equalizer APO, który również nie zmieniał audio. Rozwiązanie?? Już podaję:
Trzeba w configuratorze Equalizer APO (w folderze instalacji) zmienić tryb instalacji APO do Realtek na ten, który daję na SS:
image

Po otwarciu pliku „Configurator.exe” jako administrator, nie inaczej zaznaczamy pole wyboru przy urządzeniu odtwarzającym, potem pole wyboru „Troubleshooting options…” i na koniec z listy rozwijanej po prawej wybieramy „Install as SFX/EFX (experimental)”. Potem klikamy OK i restart komputera. P{amiętać należy, że muszą być zaznaczone pola wyboru przy urządzeniach, które APO ma modyfikować.

Podobnie z Viperem jest:
image

Otwieramy jako administrator plik „Configurator.exe” i zaznaczamy wszystkie pola lub te same, co w konfiguratorze Equalizer’a APO. Potem restart i koniec - po kłopocie. :smiley:

Z ciekawości zacząłem czytać co to …
Wyjaśni mi ktoś po co się takie gówno instaluje?

Ponoć dla poprawy dźwięku gdy twoje zabawki audio to szmelc.

Czyli to takie software’owe spojlery na poloneza albo RGB do GT710?

Ten temat został automatycznie zamknięty 180 dni po ostatnim wpisie. Tworzenie nowych odpowiedzi nie jest już możliwe.